18marras2016

Vakuudeton laina vs muut lainamuodot

Vakuudeton laina on yleinen lainamuoto kulutusluotoissa; olivat lainat sitten pankkien, rahoituslaitosten tai vaikkapa kauppojen myöntämiä. Mikä on vakuudeton laina ja miten se eroaa muista lainoista?

 

Vakuudeton laina verrattuna muihin lainoihin

Eri lainatyypit lainan vaatiman vakuuden perusteella.

 

Vakuudeton laina

Vakuudeton laina ei sisällä vakuuden asettamista, vaan laina myönnetään lainanhakijan maksukykyyn perustuvan arvioinnin perusteella. Vakuudeton laina on nopeampi hakea, koska myöntämisprosessi on yksinkertaisempi ilman vakuutta. Siinä, missä vakuus pitää asettaa ja arvioida, niin vakuudeton laina voidaan myöntää jopa minuuteissa perustuen asiakkaan maksukykyyn. Voit siis saada lainan käytännössä heti tilillesi.

Vakuudeton laina on kuitenkin vakuudellista lainaa selkeästi kalliimpi, koska riski on lainan myöntäjälle isompi. Tiivistettynä, niin vakuudeton laina on useamman saatavilla, se on nopea ja helppo hakea, mutta helppoudella ja nopeudella on myös hintansa.

 

Laina takaajalla

Laina, jolle on takaaja on samankaltainen, kuin vakuudeton laina siinä suhteessa, että sille ei aseteta vakuutta. Vakuuden sijasta lainalla on lainanhakijan lisäksi lainan takaaja/ yhteishakija. Laina, jolla on takaaja on nopea myöntää ja hakuprosessi helppo, koska se ei sisällä vakuuden asettamisen tuomaa byrokratiaa, mutta on täysin vakuudetonta lainaa edullisempi, koska riski on lainan myöntäjälle pienempi.

Tiivistettynä; laina takaajalla on helppo ja nopea hakea ja vakuudetonta lainaa edullisempi, mutta tarvitset tietysti takaajan.

 

Vakuudellinen laina

Vakuudellisessa lainassa lainalle asetetaan nimensä mukaisesti vakuus. Lainalle asetettava vakuus voi olla asunto, sijoitusvarallisuutta, metsäkiinteistö tai esim. autokaupoissa yleinen vaihtoehto; eli ostettava auto.

Vakuudellinen laina on lainoista hitain myöntää ja byrokraattisin, koska lainan vakuus on asetettava, joka yleensä tarkoittaa vakuuden hallintapaperien/ hallinnan mahdollisuuden siirtämistä lainan myöntäjälle. Ennen vakuuden asettamista vakuus pitää arvioida; sen rahallinen arvo sekä esim. myynnin helppous tarvittaessa. Vakuudelle joutuu usein myös hankkimaan vakuutuksen, joka turvaa lainanmyöntäjän saatavat myös siinä tapauksessa, että vakuudelle sattuu jotain.

Suuremman byrokratian ja hitauden vastineeksi vakuudellisen lainan saa halvemmalla. Vakuudellinen laina onkin lainamuodoista edullisin, mutta vaatii tietysti vakuuden asetettavaksi.

 

Lainan korko riippuu siitä onko sillä vakuus

Vakuudeton laina vai vakuudellinen? Se näkyy lainan korossa.

 

 

 

 

  • 18 marras, 2016