Osakeyhtiö lainan ottaminen

Oletko harkinnut laajentavasi osakeyhtiösi toimintaa? Vai tarvitsetko rahoitusta kenties operatiivisten kulujen kattamiseksi? Tässä blogissa käydään läpi, miten osakeyhtiön rahoitus toimii, millainen laina on osakeyhtiölle järkevä ratkaisu ja mistä lainaa voisi hakea.

1.      Määrittele osakeyhtiön tarve lainalle:

  • Arvioi, mihin tarkoitukseen laina tarvitaan (esim. investointeihin, yrityksen perustamiseen, liiketoiminnan kasvattamiseen).
  • Selvitä yrityksen kulut, laadi realistinen budjetti ja selvitä tarvittavan pääoman määrä.
  • Näin pääset paremmin perille siitä, millainen laina osakeyhtiön kannattaisi hyödyntää.

2.      Tunne eri rahoitusvaihtoehdot:

  • Yrityslaina:
    • Suosituin ja usein myös paras vaihtoehto etenkin pienille ja keskisuurille yrityksille. Yrityslainoja on tarjolla sekä vakuudellisina että vakuudettomina. Voit saada edullista lainaa helposti, nopeasti ja vaivattomasti, kunhan muistat kilpailuttaa yrityslainaa tarjoavat yhtiöt. 
  • Finnveran lainat: 
    • Finnvera on Suomen valtion omistama rahoituslaitos, joka myöntää lainoja sekä takaa osakeyhtiöiden olemassa olevia pankkilainoja. Tyypillisesti osakeyhtiöillä on lainaa yksityisiltä markkinoilta ja Finnveran laina tulee osittain osaksi rahoituskokonaisuutta. Finnveralla on olemassa erilaisia luottovaihtoehtoja, mutta niissä on usein tarkasti määritellyt ehdot ja käyttötarkoitukset.
  • Velkakirjalaina: 
    • Velkakirjalaina on luotto, jossa lainanottaja tekee velkakirjoja ja myy ne sijoittajille rahaa vastaan. Lainanottaja sitoutuu maksamaan lainan takaisin tietyllä korolla määritellyn ajan kuluttua. Tarkemmat lainan ehdot määritellään velkakirjalainan ehdoissa.
  • Yksityinen laina: 
    • Osakeyhtiön rahoitus voi perustua myös esimerkiksi yksityishenkilöiden tai venture capital -yhtiöiden myöntämiin lainoihin. Usein yksityistä lainaa myönnetään potentiaalisille kasvuyhtiöille ja start-upeille. Yksityinen laina voi olla osakepääomasijoitus tai suora laina. Lainan saaminen on kuitenkin usein hidasta ja se sitouttaa sijoittajia yrityksen toimintaan.
  • Osakkaan laina osakeyhtiölle:
    • Osakas lainaa osakeyhtiölle rahaa omasta pussistaan. Vaihtoehto on yleinen etenkin pienten tai juuri aloittaneiden yritysten kohdalla. Osakeyhtiön rahoitus voi olla osittain yksityisen henkilön omiin varoihin perustuvaa. Tätä suositellaan kuitenkin vain välttämättömiin tilanteisiin. Tarkempaa tietoa osakaslainasta ja sen verotuksesta voit löytää Verohallinnon sivuilta.

Täytä lyhyt lainahakemus Arkadia Rahoituksen palvelun kautta, jotta voit kilpailuttaa lukuisat yrityslainojen tarjoajat ja löytää sopivan lainavaihtoehdon yrityksen tarpeiden täyttämiseksi.

3.      Seuraa ja hallinnoi rahoituksen käyttöä:

Kun osakeyhtiö on saanut lainaa, lainan takaisinmaksua kannattaa seurata ja hoitaa huolellisesti. Monissa tapauksissa yrityksillä on useita pienempiä lainoja. Tällaisissa tapauksissa voi olla järkevää yhdistää lainat yhdeksi lainaksi, koska osakeyhtiö voi säästää tällä toimella rahoituskustannuksissa pitkän pennin.

4.      Laina osakeyhtiölle – milloin se kannattaa ottaa?

Lainan ottaminen osakeyhtiölle voi olla järkevä ratkaisu monissa eri tilanteissa. Alle on kerätty tietoa keskeisistä tilanteista, joissa laina voi olla perusteltu, kannattava ja liiketoimintaa kehittävä vaihtoehto:

Osakeyhtiön tilanneMiksi laina kannattaa?Esimerkkejä
Laina yrityksen perustamiseenTarvitaan usein toiminnan aloittamista varten.Toimitilat, laitteet, varastot ja markkinointi
Yrityksen kasvu ja laajentuminenMahdollistaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia Kansainvälistyminen, skaalaus, auton hankintaan
Käyttöpääoman vahvistaminenTasaa kassavirtaa ja varmistaa toiminnan jatkuvuuttaSesonkivaihtelut, yllättävät kulut
InvestoinnitKilpailukyvyn parantamiseksi ja toiminnan kehittämiseksiInnovointi, tutkimus, tuotekehitys
Kriisit ja poikkeustilanteetVarautuminen äkillisiin kriiseihinMarkkinashokit, liiketoimintahäiriöt

5.      Kuka voi saada lainaa?

Lainaa voi hakea Suomen kaupparekisteriin kuuluva osakeyhtiö, joka omaa puhtaat luottotiedot. Lainantarjoajilla on erilaisia vaatimuksia, joten myönteisen lainapäätöksen saaminen voi riippua monista tekijöistä. Lainaa ei siis tarjota ihan jokaiselle, vaan lainan saaminen on riippuvainen etenkin seuraavista seikoista:

  1. Lainasumman määrästä
  2. Haetusta laina-ajasta
  3. Luoton käyttötarkoituksesta
  4. Liiketoimintasuunnitelmasta ja liikevaihdosta
  5. Luottoluokituksesta

Osakeyhtiön rahoitus kannattaa siis aloittaa omien tarpeiden tarkastelusta. Tällä tavalla saat paremman kuvan siitä, millaista lainaa osakeyhtiö tarvitsee. Toinen tärkeä vaihe on vertailla rahoitusta myöntävät tahot huolellisesti. Auttaaksemme osakeyhtiötäsi, vertailemme lukuisat rahoitusta tarjoavat yritykset puolestasi. Tehtyäsi ilmaisen ja sitoutumisvapaan hakemuksen saat yrityksellesi tarjouksia, joista voit valita mieleisesi.

Usein kysytyt kysymykset

Voiko uusi osakeyhtiö saada lainaa?

Kyllä voi. Uusien yritysten lainansaanti voi kuitenkin olla haastavampaa, koska rahoittajat arvioivat lainapäätöksiä muun muassa yrityksen taloudellisen historian perusteella.

Tarvitaanko osakeyhtiön lainalle vakuuksia?

Se riippuu lainatyypistä. Arkadia Rahoituksen palvelussa voit hakea sekä vakuudetonta että vakuudellista lainaa.

Kuinka nopeasti lainan voi saada?

Lainanhakuprosessin kesto riippuu rahoittajasta. Pankeissa päätöksen saaminen voi kestää viikkoja, mutta palvelullamme osakeyhtiö voi saada lainan jopa saman päivän aikana.

6. Mitä eroa on osakkaan lainalla ja yrityslainalla?

Osakkaan laina osakeyhtiölle tarkoittaa, että yrityksen omistaja lainaa omia varoja yritykselleen. Osakkaan lainaan liittyy paljon verotuksellisia ja juridisia yksityiskohtia. Yrityslaina sen sijaan hankitaan ulkopuoliselta rahoittajalta, kuten pankilta tai rahoitusyhtiöltä ilman osakkaan henkilökohtaista riskiä.

Kuinka paljon osakeyhtiö voi saada lainaa?

Lainasumma riippuu yrityksen taloudellisesta tilanteesta, liikevaihdosta, luottoluokituksesta ja lainan käyttötarkoituksesta. Arkadia Rahoituksen kautta osakeyhtiö voi hakea lainaa 1000-3 000 000 euron väliltä.