Aloittavan yrityksen rahoitus – mistä aloittaa ja miten varmistaa hyvä alku yritykselle?

Yrityksen perustaminen ja sen toiminnan käynnistäminen vaatii lähes poikkeuksetta rahoitusta. Olitpa perustamassa toiminimeä, osakeyhtiötä tai muuta yritysmuotoa, tarvitset todennäköisesti taloudellista pääomaa, jotta voit lähteä liikkeelle turvallisesti ja uskottavasti. Käymme seuraavaksi läpi 6+1 keskeisintä vaihtoehtoa aloittavan yrityksen rahoitukseen.

uuden yrityksen rahoitus

Miksi rahoitus on aloittavan yrityksen kriittinen perusta?

Tyypillisesti yritykselle ei aluksi tule tuloja. Sen sijaan kuluja syntyy heti, kuten laitteita, materiaaleja, markkinointikuluja, lupia ja mahdollisesti myös henkilöstökuluja. Ilman riittävää rahoitusta moni hyvä liikeidea ei koskaan pääse edes kunnolla käyntiin. Uuden yrityksen rahoitus antaa turvaa, mahdollistaa suunnitelmallisen startin ja rakentaa uskottavuutta.

Mistä aloittavan yrityksen rahoitusta voi saada? – 6+1 vaihtoehtoa

1. Starttiraha – tuki yrittäjän toimeentuloon

Starttiraha on TE-toimiston myöntämä tuki, jonka tarkoituksena on turvata aloittavan yrittäjän toimeentulo ensikuukausina. Tuki on veronalaista ansiotuloa ja sitä maksetaan päätoimisille yrittäjille enintään kahdentoista kuukauden ajan.

Starttirahan hakemiseen tarvitaan liiketoimintasuunnitelma ja kannattavuuslaskelma, ja tuki tulee hakea ennen yrityksen virallista perustamista. Tuki on hyödyllinen erityisesti yksinyrittäjille ja toiminimiyrittäjille, jotka aloittavat pienimuotoisella liiketoiminnalla.

2. Yrityslaina uudelle yritykselle

Yrityslaina on suosittu ja joustava vaihtoehto, kun rahoitusta tarvitaan alkuinvestointeihin, markkinointiin tai päivittäisiin kuluihin. Lainaa tarjoavat monet pankit ja rahoitusyhtiöt.

Yrityslainat voivat olla vakuudellisia tai vakuudettomia. Vakuudettomat lainat ovat nopeampia ja helpompia saada, mutta korot voivat toisaalta olla hieman korkeammat. Yrityslainaa myönnetään myös aloittaville yrityksille, kun yrittäjän henkilökohtainen talous ja yrityksen kassavirta ovat kunnossa ja liiketoimintasuunnitelma on realistinen.

Miten saada edullista yrityslainaa uudelle yritykselle?

Yrityslainojen ehdot voivat vaihdella merkittävästi eri rahoittajien välillä. Siksi lainatarjousten kilpailuttaminen on yksi tärkeimmistä vaiheista fiksun rahoituspäätöksen tekemisessä. Kilpailuttamalla voit säästää jopa tuhansia euroja lainan kokonaiskustannuksissa.

Yrityslainan tarjoajia on markkinoilla lukuisia. Paras tapa kilpailuttaa yrityslainantarjoajat on käyttää vertailupalvelua, jonka kautta saat useita lainatarjouksia yhdellä hakemuksella. Näin voit vertailla todellista vuosikorkoa, takaisinmaksuaikaa, yrityslainan muita ehtoja ja mahdollisia lisäkuluja helposti.

Arkadia Rahoituksen kautta vertailet yli 20 lainantarjoajaa ilmaiseksi ilman sitoutumista. Yrityslainahakemus kannattaa siis täyttää kartoittaaksesi aloittavan yrityksesi rahoitusmahdollisuuksia.

Kuka voi hakea yrityslainaa

Kuka voi kilpailuttaa yrityslainat?

  • Yritys ja sen omistajat toimivat Suomessa
  • Yrityksellä tai sen vastuuhenkilöillä ei ole tuoreita maksuhäiriöitä
  • Yritys on kaupparekisterissä oleva suomalainen yritys

3. Julkiset tuet ja avustukset aloittavan yrityksen rahoittajana

Uuden yrityksen tukimuotoja tarjoavat muun muassa ELY-keskukset, Business Finland, Finnvera sekä sekä kunnat. Tuki voi olla suunnattu niin investointeihin, kansainvälistymiseen tai innovaatioiden kehittämiseen kuin myös aloittavan yrityksen liiketoiminnan aloittamiseen ja kehittämiseen.

ELY-keskuksen yritysrahoitus kohdistuu usein aluekehityksen ja työllisyyden parantamiseen. Tuki voi kattaa merkittävän osan investoinneista tai kehittämistoimenpiteistä. Business Finlandin kautta voi hakea mm. innovaatioseteliä, tutkimus- ja kehitystukea sekä kansainvälistymisrahoitusta. Finnveran toiminta keskittyy erityisesti viennin rahoittamiseen ja vientiin liittyvien riskien hallintaan.

Kunnat tarjoavat usein pienempiä avustuksia esimerkiksi toimitilavuokriin, paikallisiin kehityshankkeisiin tai uusyritystoimintaan liittyvään neuvontaan ja verkostoitumiseen.

yrityksen perustaminen rahoitus

4. Aloittavan yrityksen rahoitus voi onnistua myös henkilökohtaisella lainalla

Yrittäjän henkilökohtaisesti ottamaa lainaa, jota käytetään yritystoiminnan rahoittamiseen, kutsutaan usein yrittäjälainaksi. Se eroaa varsinaisesta yrityslainasta siinä, että vastuu lainasta on kokonaan yksityishenkilöllä, eikä siis yrityksellä. Yrittäjälaina voi olla toimiva ratkaisu erityisesti silloin, kun uusi yritys ei täytä yrityslainan saamiseksi vaadittuja ehtoja, kuten esimerkiksi vakiintunutta liikevaihtoa tai luottokelpoisuutta.

Tietyissä tilanteissa yrittäjälaina voi olla myös yrityslainaa edullisempi vaihtoehto, erityisesti jos hakijalla on hyvät henkilökohtaiset luottotiedot ja vakaa taloudellinen tilanne. Tällöin lainanmyöntäjä arvioi takaisinmaksun riskiä pienemmäksi ja myöntää siten todennäköisemmin edullisempaa lainaa.

Vaikka laina on henkilökohtainen, sen myöntämisen yhteydessä voidaan tarkastella myös yrityksen tietoja, etenkin jos yrittäjä toimii päätoimisesti yrityksessään. Muissa tapauksissa maksukyvyn arvioinnissa käytetään ensisijaisesti henkilökohtaisia tuloja, kuten palkkatuloja. Lisäksi lainanantaja huomioi kokonaisarviossa hakijan olemassa olevat velat, elinkustannukset ja muut vaikuttavat tekijät.

Yrityslainan tapaan myös yrittäjän henkilökohtainen laina kannattaa kilpailuttaa huolellisesti. Palvelumme avulla voit kilpailuttaa myös henkilökohtaiset lainat täysin ilmaiseksi. Löydä itsellesi edullisempaa lainaa, jolla voit saada yritystoimintasi alkuun.

5. Rahoitusta sijoittajilta ja joukkorahoituksen muodossa aloittavalle yrittäjälle

Kasvuhakuisille yrityksille voi rahoitusta tarjoutua esimerkiksi sijoittajilta tai joukkorahoituksen kautta. Bisnesenkelit ja riskipääomasijoittajat tarjoavat rahaa ja osaamista, mutta vastineeksi haluavat usein omistusosuuden yrityksestä.

Sijoittajien saaminen vaatii vakuuttavan liiketoimintasuunnitelman, selkeän kasvupotentiaalin ja usein myös vakuuttavan tuotteen tai palvelun ja näyttöjä toimivasta liiketoiminnasta.

Joukkorahoitus, kuten ennakkomyynti tai lahjoitusperusteinen keräys, soveltuu erityisesti kuluttajatuotteisiin, yhteisöllisiin hankkeisiin ja alkuvaiheen idean validointiin. Sanalla sanoen joukkorahoitus tarkoittaa aloittavan yrityksen rahoittamista useiden ihmisten pienemmillä summilla.

Joillakin joukkorahoitusalustoilla rahoittajat saavat sijoitukselleen vastineeksi jonkin palkkion, kuten tuotteen, palvelun tai muun hankkeeseen liittyvän fyysisen tai digitaalisen lahjan. Tällainen vastikkeellinen joukkorahoitus muistuttaa kuitenkin usein hyväntekeväisyyttä, ja Suomessa lahjoitusperusteinen varainkeruu on luvanvaraista toimintaa, joten se ei tästä syystä välttämättä sovellu aloittava yrityksen rahoitusmuodoksi.

Joukkorahoitus mahdollistaa yrittäjille pääomaa perinteisten rahoituskanavien ulkopuolelta. Se voikin siten olla erityisen hyödyllinen niille, jotka eivät vielä täytä esimerkiksi pankkilainojen vaatimuksia tai eivät halua luopua omistuksestaan. Joukkorahoitus auttaa testaamaan ja validoimaan liikeideaa sekä saamaan näkyvyyttä.

6. Aloittavan yrityksen rahoitus laskurahoituksella

Laskurahoituksen avulla yrityksesi voi saada rahaa myyntilaskuista ilman, että tarvitsisi odottaa asiakkaan maksua eräpäivänä. Etenkin aloittavan yrityksen rahoitus voi olla tiukilla eikä rahoitusta ole aina aikaa odotella. Käytännössä laskurahoitus eli factoring tarkoittaa sitä, että myyt laskuja laskurahoituspalvelua tarjoavalle yritykselle, joka maksaa sinulle laskun summan etukäteen palvelumaksua vastaan.

Voit rahoittaa yksittäisiä laskuja silloin tällöin tai tehdä pysyvämmän sopimuksen, esimerkiksi niin sanotun factoring-sopimuksen, jossa laskurahoitusyhtiö hoitaa koko laskutus- ja saatavien hallinnan puolestasi. Tällainen sopimus voi tuoda yrityksellesi ennakoitavuutta kassavirtaan ja vapauttaa aikaa muuhun toimintaan.

6+1. Aloittavan yrityksen kannattaa harkita myös kevytyrittämistä

Kevytyrittäjyys on yhä suositumpi tapa kokeilla yrittäjyyttä ilman, että tarvitsisi perustaa omaa yritystä. Kevytyrittäjä toimii käytännössä kuin yrittäjä, mutta laskuttaa asiakkaitaan laskutuspalvelun kautta. Tämä mahdollistaa liiketoiminnan testaamisen kevyesti ja riskittömästi.

Kevytyrittäjyys sopii erityisen hyvin silloin, kun yrittäjyys on sivutoimista tai toimintaa halutaan kokeilla ennen varsinaisen yrityksen perustamista. Etuna on helppo aloitus: et tarvitse Y-tunnusta, eikä sinun tarvitse huolehtia kirjanpidosta tai veroilmoituksista itse. Toisaalta saatavuus esimerkiksi yrityslainaan voi olla rajallisempaa ja laskutuspalvelun kulut pienentävät tuottoja.

Yksi hakemus, lukuisia lainatarjouksia

Mikä on Arkadia Rahoitus?

Arkadia Rahoitus on auttanut suomalaisia lainanhaussa vuodesta 2014. Palvelun kautta kilpailutat lainahakemuksesi useilla pankeilla ja rahoitusyhtiöillä. Hyödynnämme useampaa lainanvälittäjää, jotta löydät parhaan lainan juuri sinun tarpeisiisi. Tavoitamme jopa 35 pankkia ja rahoitusyhtiötä.

Et sitoudu mihinkään, vaan voit vapaasti valita hyväksytkö vai hylkäätkö saamasi lainatarjoukset.

Arkadia Rahoitus kilpailuttaa järjestelylainat ja muut lainat puolestasi
Luotettava laina

Finanssivalvonnan hyväksymiä toimijoita

Yhteistyökumppanimme toimivat finanssivalvonnan seurannan alla

Lainaa luotettavasta palvelusta

Asiantuntevaa palvelua jo vuodesta 2014

Autamme löytämään juuri sinun tarpeisiisi sopivia luottoja.

Lainaa suomalaiselta yritykseltä

Kotimaista osaamista sinua varten

Olemme Suomessa arvostettu ja luotettava tekijä, jonka tavoitteena on taata laadukasta ja turvallista palvelua.

Usein kysytyt kysymykset

Mikä on aloittavalle yritykselle paras rahoitusmuoto?

Se riippuu yrityksesi tilanteesta, toimialasta ja pääoman tarpeesta. Starttiraha sopii hyvin toimeentulon tueksi yrityksen perustamisvaiheessa, yrityslaina taas liiketoiminnan ylläpitämiseen ja kehittämiseen.

Voiko yritys saada lainaa ilman liikevaihtoa?

Kyllä. Aloittava yritys voi saada lainaa esimerkiksi liiketoimintasuunnitelman, yrittäjän taloustilanteen ja maksukyvyn perusteella, etenkin vakuudettomana.

Miten yrityslaina kannattaa kilpailuttaa?

Edullisinta yrityslainaa kilpailuttamalla mahdollisimman monta lainantarjoajaa. Hyödyntämällä digitaalisia vertailupalveluja, kuten Arkadia Rahoitusta, voit hakea yhdellä hakemuksella useita tarjouksia ja vertailla korkoja, ehtoja ja kuluja helposti.

Saako kevytyrittäjä rahoitusta?

Kevytyrittäjät eivät yleensä ole oikeutettuja starttirahaan tai yritystukiin, mutta voivat hakea esimerkiksi henkilökohtaista lainaa.

Onko tuki verotonta tuloa?

Riippuu tuesta, yleensä vastaus on kuitenkin ei. Yritykselle maksetut avustukset voivat olla verovapaita tai veronalaisia käyttötarkoituksesta riippuen.

Uusimmat artikkelit

  • osamaksu yritykselle

    Osamaksu yritykselle – joustava ratkaisu investointien rahoittamiseen

    Yrityksen kasvu ja kehitys vaativat usein investointeja uusiin laitteisiin, ajoneuvoihin tai palveluihin. Osamaksurahoitus tarjoaa joustavan tavan …

    Jatka lukemista

  • Rahoitus veroedut

    Miten yritys voi hyödyntää rahoituksen veroedut?

    Vastuu velkaisesta yrityksestä, lainarahaan liittyvä hallinnollinen taakka ja mahdollisesti korkeat kulut saattavat tuntua luotaantyöntävältä ajatukselta. …

    Jatka lukemista

  • Yrityksen taloudelliset riskit

    Yrityksen riskienhallinta – Näin tunnistat ja hallitset yrityksen riskit

    Kaikkeen yritystoimintaan liittyy riskejä. Se on fakta, joka täytyy hyväksyä yritystoimintaan ryhtyessä. Yrityksen riskejä ei siis …

    Jatka lukemista