osamaksu yritykselle

Yrityksen kasvu ja kehitys vaativat usein investointeja uusiin laitteisiin, ajoneuvoihin tai palveluihin. Osamaksurahoitus tarjoaa joustavan tavan hankkia tarvittavat resurssit ilman suurta kertamaksua, mutta se ei välttämättä ole aina optimaalinen ratkaisu.

Tässä artikkelissa käymme läpi mitä osamaksu yritykselle oikein tarkoittaa ja miten sitä voisi hyödyntää yrityksen liiketoiminnassa. Tämän jälkeen käymme läpi muutamia konkreettisia esimerkkejä siitä, mihin yritys voisi käyttää osamaksurahoitusta ja mitä muita vaihtoehtoja yrityksellä on.

Mitä osamaksu yritykselle tarkoittaa?

Osamaksu yritykselle on rahoitusmuoto, jossa yritys hankkii tarvitsemansa tuotteen tai palvelun ja maksaa sen sovitussa ajassa takaisin. Toisin sanottuna osamaksu yritykselle toimii pitkälti samalla tavalla kuin osamaksu tavalliselle kuluttajalle. Joissakin tapauksissa myyvä osapuoli vaatii jonkin suuruista käsirahaa alkuun, jolloin osa hyödykkeestä maksetaan aluksi ja loput sovituissa erissä.

Osamaksu yritykselle mahdollistaa investointien tekemisen ilman suurta alkuinvestointia, mikä voi olla erityisen hyödyllistä etenkin pienille ja keskisuurille yrityksille, joilla saattaa olla likviditeetin kanssa haasteita. Osamaksusopimuksen aikana yritys käyttää hankittua tuotetta tai palvelua ja omistusoikeus siirtyy yleensä yritykselle viimeisen maksuerän jälkeen. Tyypillisimpiä käyttökohteita yrityksen osamaksulle ovat irtaimen käyttöomaisuuteen liittyvät hankinnat.

Kuinka paljon yrityksen osamaksu maksaa?

Yrityksen osamaksurahoituksen takaisinmaksussa on usein erilaisia ehtoja, jotka lisäävät osamaksun kustannuksia. Tällaisia ehtoja ovat muun muassa korot, laskutuslisät ja muut kulut sekä ennenaikaiseen maksamiseen liittyvät mahdolliset lisämaksut tai rajoitteet.

Yrityksen osamaksu voi siis joissain tapauksissa olla melko kallis vaihtoehto hyödykkeiden rahoittamiseen, joten kannattaa tutustua osamaksun ehtoihin ja harkita myös muita vaihtoehtoja rahoitukselle, kuten yrityslainaa. Osamaksuissa ei myöskään ole yleensä kilpailulle sijaa, sillä osamaksun tarjoaja on usein sama yritys tai sen kumppani kuin hyödykkeen myyvä taho.

Sen sijaan Arkadia Rahoituksen kautta voit kilpailuttaa yli 20 yrityslainantarjoajaa yhdellä ilmaisella hakemuksella. Hakemuksen täyttäminen vie 2 minuuttia, eikä se sitouta sinua mihinkään. Voit siis tehdä hakemuksen ja tarkastella, mitä erilaisia rahoitusvaihtoehtoja yrityksellesi tarjotaan mutta sinun ei ole pakko valita niistä mitään. Toisin sanottua käytät muutaman minuutin aikaasi ja saat arvokasta informaatiota rahoitusvaihtoehdoista, joista yrityksesi todennäköisesti hyötyy myös rahallisesti.

Osamaksurahoituksen edut ja haitat yritykselle

Osamaksu yritykselle tarjoaa sekä useita etuja yrityksille että myös mahdollisia haittoja. Käydään läpi ensiksi osamaksun hyvät puolet:

  • Kassavirran hallinta: Mahdollistaa investointien tekemisen ilman suurta kertamaksua, mikä auttaa säilyttämään yrityksen kassavirran tasapainossa.
  • Verovähennykset: Osamaksulla hankitun omaisuuden poistot ja korot ovat usein verovähennyskelpoisia, mikä voi tuoda verosäästöjä.
  • Joustavuus: Sopimusehdot voidaan joissakin tapauksissa räätälöidä yrityksen tarpeiden mukaan, esimerkiksi maksuaikataulun ja erien suuruuden osalta.
  • Omistusoikeus: Sopimuskauden päättyessä omistusoikeus siirtyy yritykselle, mikä voi olla edullisempaa pitkällä aikavälillä verrattuna esimerkiksi leasingiin.

Osamaksu yritykselle on rahoitusvaihtoehto, jossa on myös omat heikkoutensa. Käydään seuraavaksi läpi, mitä huonoja puolia yrityksen osamaksussa voi olla:

  • Korkeat kokonaiskustannukset: Vaikka kuukausierät voivat tuntua pieniltä, osamaksurahoitus voi lopulta tulla kalliimmaksi kuin kertamaksu tai muu rahoitusratkaisu. Korko ja mahdolliset käsittelymaksut nostavat kokonaishintaa. Tämä voi pitkällä aikavälillä syödä yrityksen tuottoja.
  • Sitoutuminen pitkäksi aikaa: Osamaksusopimukset voivat olla useiden vuosien pituisia. Tämä sitoo yrityksen maksuihin pitkäksi aikaa ja voi rajoittaa taloudellista liikkumavaraa tulevaisuudessa etenkin, jos liiketoiminnan tilanne muuttuu yllättäen.
  • Osamaksun vaikutus omaisuuseriin ja taseeseen: Osamaksulla hankittu omaisuus ei välttämättä siirry yrityksen taseeseen ennen viimeisen erän maksua, mikä voi vaikuttaa yrityksen taloudellisiin tunnuslukuihin. Tämä voi vaikeuttaa esimerkiksi muuta rahoitusta tai vaikuttaa tilinpäätöksen lukuihin. Kannattaa olla yhteydessä omaan kirjanpitäjään tässä asiassa.

Osamaksu yritykselle – käytännön esimerkkejä rahoituksen käyttökohteista

Osamaksu yritykselle voi olla hyödyllinen ratkaisu, kun yritys tekee investointeja esimerkiksi uuteen teknologiaan, laajentaa toimintaansa tai päivittää kalustoaan. Osamaksu yritykselle sopii erityisesti tilanteisiin, joissa hankinnan taloudellinen käyttöikä on pitkä.

Seuraavaksi käydään läpi eräitä konkreettisia käyttökohteita, joihin voisi hyödyntää osamaksurahoitusta.

Tietokone yritykselle osamaksulla

Nykyaikaiset tietokoneet ovat välttämättömiä monille yrityksille. Osamaksurahoituksen avulla yritys voi hankkia tarvittavat laitteet ilman suurta kertamaksua. Tietokoneet ovat usein pitkäikäisiä ja ne ovat monissa työtehtävissä elinehto. Yritys voi säästää käteisvaransa johonkin muuhun, kun tietokoneet rahoitetaan osamaksulla.

Auto yritykselle osamaksulla

Yrityksen tarvitessa ajoneuvoa, osamaksurahoitus voi olla järkevä ja helppo vaihtoehto. Useissa automyymälöissä tarjoavat osamaksua yritykselle. Joissain tilanteissa kannattaa laittaa auto yrityksen nimiin ja osamaksun tapauksessa omistusoikeus siirtyy yritykselle kun viimeinen osamaksuerä on maksettu.

Puhelin yritykselle osamaksulla

Työpuhelimet ovat monille yrityksille välttämättömiä. Yritykselle puhelimen ottaminen osamaksulla voi olla hyvä valinta, jos yritys haluaa hallita budjettiaan ja saada puhelimen käyttöön nopeasti. Osamaksu antaa mahdollisuuden jakaa maksun pienempiin eriin, mikä voi helpottaa yrityksen kassavirtaa. Tämän lisäksi kannattaa muistaa, että mikäli puhelinta käytetään työtehtävien hoitamiseen, yrityksen kulut voivat olla verovähennyskelpoisia.

Kotisivut yritykselle osamaksulla

Verkkonäkyvyys on tärkeää nykypäivän liiketoiminnassa. Kotisivut saattavat nimestä riippuen maksaa melkoisesti, joten investointi voi olla joissain tapauksissa järkevä rahoittaa osamaksulla. Aina osamaksua ei kuitenkaan välttämättä tarvita tai se ei ole vaihtoehto, jolloin voi olla järkevää kääntyä muiden rahoitusvaihtoehtojen puoleen.

Etenkin elektroniikan ja autojen hankintojen suhteen kannattaa olla tarkkana, onko osamaksu yritykselle se paras ratkaisu. Monesti osamaksu voi tuntua helpolta ja varsin vaivattomalta ottaa suoraan tuotteen tarjoajalta, joka voi kuitenkin loppujen lopuksi olla melko kallis rahoitusvaihtoehto. Ole siis tarkkana, selvitä muita mahdollisia rahoitusvaihtoehtoja ja tutki osamaksun ehdot hyvin.

Mistä yrityksen osamaksu

Edellytykset osamaksurahoituksen saamiselle

Osamaksurahoituksen myöntäminen edellyttää, että yritys on taloudellisesti vakaa ja kykenee osoittamaan maksukykynsä. Rahoittajat arvioivat hakemuksia tapauskohtaisesti, mutta tyypillisesti vaaditaan seuraavat asiat:

  1. Luottokelpoisuus ja taloudellinen vakaus
    • Yrityksen tulee osoittaa olevansa vakaa toimija, jolla on hyvä maksuhistoria. Hyvä luottoluokitus parantaa mahdollisuuksia saada rahoitusta. Mahdolliset maksuhäiriömerkinnät voivat estää osamaksun saamisen.
  2. Ajantasainen liiketoimintasuunnitelma
    • Hakemuksen yhteydessä voidaan vaatia selkeä suunnitelma siitä, mihin rahoitus käytetään ja miten se tukee yrityksen kasvua ja kannattavuutta.
  3. Dokumentoitu takaisinmaksukyky
    • Rahoittaja voi pyytää tilinpäätöksiä, tuloslaskelmia tai muita taloustietoja, joiden perusteella arvioidaan yrityksen maksukykyä.
  4. Omavastuuosuus (alkumaksu)
    • Joskus vaaditaan, että yritys maksaa osan hankinnan hinnasta itse. Tämä osoittaa sitoutumista ja pienentää rahoittajan riskiä, jolloin osamaksun saaminen yritykselle on todennäköisempää.
  5. Toimialakohtaiset riskit
    • Rahoittaja arvioi myös liiketoiminta-alan riskejä, riippuen sen hetkisestä taloudellisesta tilanteesta ja alan tulevaisuuden näkymistä.

Mistä osamaksu yritykselle?

Yritykset voivat hankkia osamaksurahoitusta useista lähteistä, kuten pankeilta, rahoitusyhtiöiltä tai suoraan tuotteen tai palvelun myyvältä yritykseltä. Osamaksuratkaisua harkittaessa on tärkeää vertailla eri rahoitusvaihtoehtojen ehtoja ja korkotasoja, jotta löytäisit juuri omalle yrityksellesi parhaiten sopivan rahoitusmuodon.

Kannattaa siis vertailla myös osamaksurahoituksen ohella muitakin vaihtoehtoja, esimerkiksi yrityslainaa. Arkadia Rahoituksen tarjoama yrityslaina on täysin kotimainen rahoitusratkaisu, jonka takaisinmaksu tapahtuu kiinteissä kuukausierissä ja joka ei vaadi reaalivakuuksia.

Yhdellä ilmaisella täysin sähköisellä lainahakemuksella voit kilpailuttaa yli 20 lainantarjoajaa, eikä sen täyttäminen vie kuin muutaman minuutin. Kartoita vaihtoehtosi myös yrityslainan osalta helposti ja sitoutumatta mihinkään.

Kuka voi hakea yrityslainaa

Kuka voi kilpailuttaa yrityslainat?

  • Yritys ja sen omistajat toimivat Suomessa
  • Yrityksellä tai sen vastuuhenkilöillä ei ole tuoreita maksuhäiriöitä
  • Yritys on kaupparekisterissä oleva suomalainen yritys
26%
1 2
Lainasumma
Laina-aika
Kuukausierä
689
Yrityksen sähköpostiosoite
Yrityksen puhelinnumero

Jo yli 300 000 kilpailutettua lainaa

70% saa meiltä tarjouksen

Capitalbox Business Credit Sortter yhteistyö

Usein kysytyt kysymykset

Mitä osamaksurahoitus tarkoittaa yrityksille?

Osamaksurahoitus tarkoittaa sitä, että yritys voi hankkia tarvitsemansa tuotteen tai palvelun ja maksaa sen takaisin erissä. Rahoitusta tarjoavat pankit, rahoituslaitokset ja usein myös itse laitetoimittajat. Tämä mahdollistaa suurempien investointien tekemisen ilman suurta kertamaksua.

Mitä kannattaa huomioida osamaksuvaihtoehtoja vertaillessa?

Tärkeimpiä vertailtavia asioita ovat:
– Korkotaso
– Lainan ehdot ja mahdolliset piilokulut
– Takaisinmaksuaika
– Tarvitaanko vakuuksia
– Muut rahoitusvaihtoehdot

Kuka voi saada osamaksurahoitusta?

Useimmat yritykset voivat hakea osamaksurahoitusta, edellyttäen että yrityksellä on riittävän hyvä taloudellinen tilanne ja luottotiedot kunnossa. Joillakin rahoittajilla osamaksua voivat saada myös uudet tai pienet yritykset.

Tarvitaanko osamaksuun vakuuksia tai takaajia?

Tämä vaihtelee rahoittajan mukaan. Joissakin tapauksissa vakuuksia tai henkilötakausta ei tarvita, etenkin jos kyseessä on pienempi hankinta. Suuremmissa summissa vakuudet voivat olla tarpeen.

Mitä kuluja osamaksuun liittyy?

Tyypillisiä kustannuksia ovat korko, avaus- ja käsittelymaksut, mahdolliset laskutuslisät ja muut kulut.

Mitä eroa on leasingilla ja osamaksulla?

Osamaksussa yritys maksaa tuotteen osissa ja saa sen omistukseensa maksujen päättyessä.
Leasingissa yritys maksaa käyttöoikeudesta, eikä yleensä saa omistusta ilman erillistä lunastusta.