Mikä on aurinkopaneeli?

Auringon avulla tuotettu energia ei ole uusi keksintö. Aurinkoenergiaa ja sen mahdollisuuksia tutkittiin jo 1800-luvulla ja nykyisenlaiset aurinkokennot puolestaan luotiin vuonna 1954 Bell Labsin tutkijoiden toimesta. Aurinkopaneeli on siis aurinkokennoista koostuva paneeli, jonka avulla tuotetaan sähköä. Auringonsäteilyn fotonit luovuttavat energiansa kennossa oleville elektroneille ja ne puolestaan saavat aikaan sähkövirran. Erilaisten kytkentöjen avulla, paneeliin saadaan halutunlainen jännite ja virta. Aurinkopaneelien tuottama sähkö on tasasähköä, mutta se voidaan muuttaa tavallisen sähköverkon käyttämäksi vaihtosähköksi invertterin avulla.

Kiinnostus aurinkoenergiaa kohtaan on vuosikymmenten varrella vaihdellut, mutta se on pysynyt yhtenä keskustelun kiintopisteenä, uusiutuvista energianlähteistä puhuttaessa. Jatkuvasti pahentuva ilmastokriisi on lisännyt ihmisten kiinnostusta uusiutuvia energianlähteitä kohtaan ja viimeisen muutaman vuosikymmenen aikana yksityisasuntojen katoilta löytyvistä aurinkopaneeleista on tullut varsin tavallinen näky. Myös aurinkopaneeleiden hintojen lasku on vaikuttanut kiinnostuksen nousuun ja tämä yhdistettynä niiden tuottamiin säästöihin, on tehnyt aurinkopaneelien hankkimisesta houkuttelevan vaihtoehdon monille kotitalouksille.

Mitä aurinkopaneelit maksavat?

Aurinkopaneelien hinta vaihtelee niitä tarjoavien yritysten välillä mutta keskimäärin hinnaksi tulee noin 5000 – 11 000 euroa, sisältäen asennuksen. Esimerkiksi suomalaisten suosiossa olevat 6 kW:n (kilowatin) aurinkopaneelit maksavat vuonna 2024 on noin 6500 – 8000 euroa.

Vaikka paneelien hankinta ja asennus on iso sijoitus mille tahansa kotitaloudelle, kannattaa muistaa, että ne ovat sijoitus, jotka pidemmässä käytössä tulevat säästämään sinulle rahaa. Hyvin valittu ja oikean kokoinen järjestelmä maksaa itsensä takaisin yllättävän nopeasti ja pääset näkemään sen käytännön vaikutukset sähkölaskuihisi nopeammin, kuin luuletkaan.

Aurinkopaneelien koko tulee kuitenkin mitoittaa oikein, jotta niistä saadaan tarvittava hyöty. Yleisesti ottaen päämääränä on, että aurinkopaneelit tuottaisivat 20-50% kotitalouden sähköstä ja on tärkeää, että taloutesi sähkönkulutus ja aurinkopaneelien tuottama sähkön määrä kohtaavat halutulla tavalla.

Mistä aurinkopaneelien hinta muodostuu?

Aurinkopaneelien hinta koostuu useasta eri tekijästä ja siihen vaikuttavat muun muassa:

 • Palvelutarjoajan hinta paneeleille ja asennukselle
 • Kiinteistösi koko ja työn vaativuus
 • Paneelimäärä ja voimalan kokoluokka
 • Minkälaiset paneelit, invertterin ja kiinnitysjärjestelmän valitset

Kattosi rakenne voi vaikuttaa erityisesti kiinnitysjärjestelmän hintaan ja paneelien asennus jyrkälle katolle voi olla kalliimpaa. Myös tasakatot aiheuttavat omanlaiset ongelmansa, sillä ne vaativat erityiset kiinnitystelineet, jotka voivat nostaa asennuskustannuksia ja työn kokonaishintaa.

Ennen paneelien hankkimista on myös tärkeää tarkistaa kattosi kunto, varsinkin jos kyseessä on vanhempi kiinteistö. On mahdollista, että kattosi alusrakenteet vaativat lisätukea kestääkseen aurinkopaneelien ja kiinnikkeiden painon ja tämä luonnollisesti myös lisää asennukseen liittyvää hintaa.

Valitsemasi aurinkopaneelintyyppi on myös yksi suurimpia hintaan vaikuttavia tekijöitä. Eri paneelien hintaerot ovat usein suoraan kytköksissä paneelien tehokkuuteen, ja mitä paremmat ominaisuudet paneelilla on, ja mitä enemmän energiaa se tuottaa, sitä enemmän se todennäköisesti maksaa. Hintaerot eri paneelien välillä voivat olla jopa tuhansia euroja, joten paneelien tehokkuus ja muut ominaisuudet on siis syytä tarkistaa huolellisesti ennen aurinkopaneelin valitsemista.

Verkosta löytyvien aurinkopaneelilaskurien avulla voit saada paremman kuvan omiin tarpeisiisi sopivien paneelien hinnasta.

Aurinkopaneelien hintakehitys

Aurinkopaneelien hinnat ovat laskeneet huomattavasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Sitten vuoden 2010, hinnat ovat laskeneet jopa 89%, lisäten aurinkopaneelien suosiota yksityisten kotitalouksien, sekä yritysten keskuudessa. Alimmillaan paneeleiden hinnat olivat juuri ennen koronavirus pandemian alkua, mutta pandemian ja eri konfliktien aiheuttaman tuotantoketjuhäiriöt ovat vaikeuttaneet aurinkopaneeli markkinoita ja nostaneet hintoja.

Sopivatko aurinkopaneelit kaikille katoille?

Kuten sanottu ennen aurinkopaneelien asennusta, vanhemman katon kunto on hyvä tarkistaa. Näin varmistat, että katto kestää paneelien painon ja että asennus ei vahingossa aiheuta pysyvää vahinkoa katollesi. Yleisesti ottaen aurinkopaneelit voidaan asentaa useimmille kattotyypeille ja parhaiten ne toimivat etelänsuuntaisilla viistokatoilla. Myös tasakatoille asentaminen onnistuu niille suunniteltujen kiinnikkeiden avulla, jotka asettavat paneelit auringonsäteille suotuisampaan kulmaan.

Aurinkopaneelien asennuksen yhteydessä kannattaa myös päivittää katon kulkuyhteydet. Toisin sanoen, varmista, että sinulla tai mahdollisella huoltohenkilökunnalla on vastaisuudessa helppo pääsy paneelien luo, siltä varalta, että ne tarvitsevat korjausta tai muita huoltotöitä.

Miksi asentaa aurinkopaneeli?

Paras syy aurinkopaneelien asentamiseen on tietenkin ilmaisen, uusiutuvan sähkön tuottaminen. Kun energian hinnat jatkuvasti nousevat, on omalla katolla tuotettu aurinkoenergia erinomainen sijoitus omaan taloudelliseen tulevaisuuteen. Aurinkopaneelit säästävät sinulle huomattavan määrän rahaa pitkän aikavälin energiakuluissa ja mikä parasta, ne eivät aiheuta haitallisia ympäristöpäästöjä!

Aurinkopaneelit tarjoavat sinulle myös energiariippumattomuutta ja sähkökatkokset tai energian hinnanvaihtelut eivät vaikuta arkeesi samalla tavalla. Tämä on erityisesti huomionarvoista niille henkilöille, jotka asuvat alueille, jossa energianjaossa ilmenee säännöllisiä ongelmia.

Aurinkopaneelit voivat myös nostaa talosi arvoa, sillä se tekee kodistasi energiatehokkaamman ja mahdolliset ostajat ottavat aurinkopaneelien tuottamat säästöt huomioon talonostopäätöstä tehdessään.

Voiko aurinkopaneeleja varten saada lainaa?

Aurinkopaneelien asennus on kallis sijoitus, ovat valitsemasi paneelit sitten hintahaitarin kummassa päässä tahansa. Onneksi paneeleiden hankkimiseen ei kuitenkaan tarvitse tyhjentää koko säästötiliään, vaan eri lainantarjoajilta löytyy energiaremonttiin tarkoitettuja lainoja. Useat tunnetut rahoittajat tarjoavat omaa versiotaan tästä lainatuotteesta ja voit vertailla eri lainavaihtoehdot helposti Arkadia Rahoituksen lainavertailun kautta.

Jos energiaremonttilaina ei kuitenkaan syystä tai toisesta sovi sinulle, voi rahoitus onnistua myös esimerkiksi vakuudettoman kulutusluoton turvin. Kulutusluotot ovat joustavia lainavaihtoehtoja, joiden käyttöön ei yleensä liittyy tiukkoja käyttöehtoja, joten voit käyttää ottamasi luoton itsellesi parhaaksi näkevälläsi tavalla. Vertaile edulliset kulutusluotot helposti Arkadian lainavertailun kautta ja löydä itsellesi sopiva lainatarjous jo tänään.

Aurinkopaneelien plussat ja miinukset

Plussat:

 • Alentaa kotisi energiakustannuksia
 • Nostaa kiinteistön arvoa
 • Tarjoaa energiariippumattomuutta
 • Vähentää hiilijalanjälkeäsi
 • Sähkönhinnan vaihtelut eivät vaikuta talouteesi yhtä paljon
 • Voidaan asentaa melkein minkälaiselle katolle tahansa.

Miinukset:

 • Tehoton Suomen talvea vastaan (eivät toimi lumen alla)
 • Katolle asennetut paneelit tarvitsevat paljon tilaa
 • Suuri alkuinvestointi

Usein kysytyt kysymykset

Kuinka paljon aurinkopaneelit maksavat?

Aurinkopaneelien hinta muodostuu useasta eri tekijästä, mukaan lukien paneelien tyyppi ja koko, asennuksen hinta, ja kiinteistösi kunto ja sijainti. Aurinkopaneelien tyypillinen hintahaitari (asennus mukaan lukien) on noin 5000 – 11 000 euroa.

Mitä hyötyä aurinkopaneeleista on?

Aurinkopaneelien suurin hyöty on niiden tuottama ilmainen sähkö. Vaikka alkuinvestointi on suuri, maksavat oikein mitoitetut paneelit itsensä takaisin hyvinkin nopeasti. Oman uusiutuvan energian tuottaminen ei pelkästään laske sähkölaskuasi, mutta vähentää myös hiilijalanjälkeäsi ja auttaa talouttasi olemaan perinteisistä energianlähteistä riippumattomampi. Näin esimerkiksi ärsyttävät sähkökatkokset tai sähkönhinnan muutokset eivät vaikuta elämääsi yhtä paljon.

Voiko aurinkopaneeleiden ostoon saada lainaa?

Aurinkopaneelien osto ja asennus on iso investointi, mutta sitä ei välttämättä tarvitse rahoittaa omasta pussista. Lainamarkkinoilta löytyy useita eri energialainoja, jotka ovat tarkoitettu kotien ja kiinteistöjen energiatehokkuuden parantamiseen ja näin ollen sopivat mainiosti myös aurinkopaneelien rahoittamiseen. Myös vakuudeton kulutusluotto voi olla varteenotettava lainavaihtoehto aurinkopaneelien hankkimista varten. Vertaile eri lainavaihtoehdot Arkadia Rahoituksen lainavertailun kautta.

Sopivatko aurinkopaneelit kaikille katoille?

Aurinkopaneelit voidaan asentaa useimmille kattotyypeille, katon muodosta tai koosta huolimatta. Ennen paneelien asennuta kannattaa vanhemman katon kunto kuitenkin tarkistaa, jotta varmistat, että se kestää paneelien ja muiden laitteiston painon.