Positiivinen luottotietorekisteri vaikuttaa lainansaantiin

Suomessa on astumassa voimaan merkittävä muutos, joka voi vaikuttaa monien kansalaisten mahdollisuuksiin saada lainaa. Uuden positiivisen luottotietorekisterin myötä huhtikuusta 2024 alkaen lainanantajat saavat käyttöönsä kattavammat tiedot asiakkaiden nykyisistä veloista ja maksuhistoriasta. Vaikka uudistuksen päätavoitteena on edistää vastuullista lainanantoa ja ehkäistä ylivelkaantumista, se voi myös tiukentaa lainansaannin ehtoja.

Uudistuksen ydin

Positiivinen luottotietorekisteri eroaa aiemmasta käytännöstä siinä, että se ei keskity pelkästään maksuhäiriömerkintöihin. Sen sijaan se tarjoaa kattavan näkymän henkilön voimassa oleviin velkoihin, mukaan lukien kulutusluotot, luottokorttivelat ja osamaksusopimukset. Näin lainanantajat voivat tehdä perusteellisemman arvioinnin hakijan maksukyvystä ennen lainapäätöksen tekemistä.

Lainansaannin mahdolliset haasteet

Tiukemmat lainaehdot: Lainanantajat voivat käyttää tarkempaa tietoa tehdessään lainapäätöksiä, mikä voi johtaa tiukempiin lainaehtoihin ja kriteereihin. Tämä tarkoittaa, että joidenkin lainanhakijoiden voi olla vaikeampi saada lainaa, erityisesti jos heillä on jo ennestään velkaa.

Korkeammat korkotarjoukset: Lainanantajat voivat myös säätää korkotarjouksiaan riskiarvion perusteella. Henkilöt, joiden taloudellinen tilanne vaikuttaa riskialttiilta, voivat joutua maksamaan kalliimman hinnan lainastaan.

Lainan saannin viivästykset: Vaikka positiivisen luottotietorekisterin odotetaan pitkällä tähtäimellä nopeuttavan lainan hakemista, alkuvaiheessa voi esiintyä viivästyksiä, kun lainanantajat sopeutuvat uuteen järjestelmään.

Miten valmistautua muutokseen?

Talouden itsearviointi: On tärkeää tehdä kattava arvio omasta taloudellisesta tilanteesta. Tarkastele velkojasi ja mieti, onko sinun mahdollista vähentää velkataakkaasi ennen lakimuutosta. Voiko mahdollisuutesi esimerkiksi lainojen yhdistämiseen olla paremmat ennen uutta rekisteriä?

Budjetoinnin tehostaminen: Vahvista taloudenhallintataitojasi ja tee budjetti, joka kattaa kaikki menosi ja tulosi. Älä ylikuluta osamaksulla. Näin voit parantaa maksukykyäsi ja vähentää lainanantajien näkemää riskiä.

Lainaehtojen vertailu: Vertaile eri lainanantajien tarjouksia huolellisesti. Vaikka lainansaanti voi tiukentua, markkinoilla on yhä kilpailua, ja saatat löytää lainanantajia, jotka ovat valmiita tarjoamaan suotuisampia ehtoja. Kilpailuta myös olemassa olevien lainojen yhdistäminen yhdeksi edullisemmaksi järjestelylainaksi.

Yhteenveto

Vaikka positiivisen luottotietorekisterin käyttöönotto voi tiukentaa lainansaannin ehtoja, se on myös askel kohti vastuullisempaa lainanantoa. Valmistautumalla huolellisesti ja hallitsemalla aktiivisesti omaa talouttasi, voit säilyttää tai jopa parantaa lainakelpoisuuttasi uuden rekisterin myötä. Todelliset vaikutukset lainaamiseen näkyvät vasta rekisterin käyttöönoton jälkeen.

Mikäli lainaaminen on sinulle ajankohtaista nyt tai lähitulevaisuudessa, suosittelemme kilpailuttamaan lainat nyt ilmaiseksi yli 35 pankilla ja rahoitusyhtiöllä.

Täytä ilmainen hakemus

Palvelu on maksuton

Lainasumma
Laina-aika
Kuukausierä
211
Aloita lainahakemus
Sähköpostiosoite
Puhelinnumero

Jo yli 200 000 kilpailutettua lainaa

70% saa meiltä tarjouksen

Kuukausierä on laskettu 9,5 % esimerkkikorolla.
Esimerkkilaskelma: Todellinen vuosikorko on 11,21 %, kun lainasumma on 10 000 €, takaisinmaksuaika on 5 vuotta, tilinhoitomaksu 5 €, avausmaksu 49 € ja esimerkkikorko 9,5 %. Takaisinmaksettava summa on tällöin 12 950 €, eli 210 €/kk.

Nimelliskorko min 4,00 – max 20%. Todellinen vuosikorko min 4,00 – max 38 %. Laina-aika min 1 – max 15 vuotta.

Rahalaitos yhteistyö Axolaina yhteistyö Omalaina.fi yhteistyö Rahoitu.fi yhteistyö Zmarta yhteistyö Sortter yhteistyö