Vuonna 2006 Suomessa otettiin käyttöön biometriset passit ja samalla passin uusimisaika muuttui kymmenestä vuodesta viiteen vuoteen. Paljon matkustaville uusimisprosessin läpikäynti joka viides vuosi voi tuntua tarpeettoman hankalalta. Koronavirus pandemian aiheuttamat pitkät odotusajat ovat vaikeuttaneet prosessia entisestään, ja tästä johtuen moni matkalle haluava on saanut uuden passinsa liian myöhään tai jäänyt jopa kokonaan ilman matkustusasiakirjaa.

Uusimisprosessin ei kuitenkaan tarvitse olla hankala. Moni suomalainen virheellisesti uskoo, että uusimisprosessi hoituu edelleen vain ja ainoastaan paikallisella poliisilaitoksella, jossa jonottaessa saattaa tuhlaantua iso osa päivästä. Nykyisin passin uusiminen sujuu kuitenkin helposti ja nopeasti verkossa, ilman erillistä poliisiasemalla käyntiä.

Passin uusiminen verkossa

Uuden passin hakeminen Poliisin verkkopalvelun kautta käy seuraavasti:

 1. Käy passikuvassa.

Valokuvaamat lähettävät digitaalisen kuvasi suoraan poliisille. Seuraavaksi saat sähköisen kuvatunnuksen, jonka avulla kuva liitettään hakemukseesi.

 1. Täytä passihakemus verkossa.

Täytä hakemus Poliisin verkkopalvelussa ja muista liittää valokuvaamolta saamasi kuvatunnus. Hakemuksen yhteydessä voit myös valita toimitusnopeuden ja minne haluat uuden passin toimitettavaksi. Maksa hakemus kätevästi verkossa ja jää seuraamaan hakemuksen etenemistä. Nykyisin passin uusimiseen menee noin 8 arkipäivää mutta pikapassin voi saada 2-4 päivässä.

 1. Nouda passi valitsemastasi toimipisteestä.

Esteet verkossa tehdylle passihakemukselle

Jossain tapauksissa passin uusiminen voi edelleen vaatia poliisilaitoksella käyntiä. Syy tähän saattaa olla, että nimesi on vaihtunut tai sormenjälkiäsi ei ole otettu yli kuuteen vuoteen. Poliisin verkkopalvelu ilmoittaa hakemusta täyttäessäsi, jos sinun on käytävä laitoksella ja voit varata tätä varten ajan poliisin sähköisestä asiointipalvelusta. Muista ottaa vanha passi mukaasi.

Passin verkossa uusiminen ei myöskään onnistu, jos asut vakituisesti ulkomailla tai haet väliaikaista passia. Ulkomailla asuessa passihakemus jätetään kyseisen maan Suomen suurlähetystöön, pääkonsulaattiin tai konsulaattiin (lukuun ottamatta Hampuria, Frankfurtia, Barcelonaa, Malagaa, Las Palmasia ja Torrevieja, joissa hakemuksen voi tehdä kunniakonsulaatissa). Väliaikainen passi puolestaan haetaan aina poliisilaitokselta ja myönnetään yleensä saman päivän aikana.

Jos kuitenkin asut Suomessa ja sähköisesti asiointi ei syystä tai toisesta houkuttele, voi edelleenkin hoitaa uusimisprosessin perinteiseen tapaan varaamalla ajan paikalliselta poliisilaitokselta. Uusimistapaa valitessa kannattaa tosin ottaa huomioon, että sähköisesti itse täytetty hakemus on halvempi, kun poliisi virkailijan täyttämä hakemus.

Passin hinnat vuonna 2024 olivat seuraavat:
Passi 50 € / sähköisesti haettuna 44 €
Passi Suomen sotiin osallistuneille 25 € / sähköisesti haettuna 22 €
Pikapassi 69 € / sähköisesti haettuna 63 €
Passi express-toimituksella 89 € / sähköisesti haettuna 83 €
Väliaikainen passi 85 €
Merimiespassi 65 € / sähköisesti haettuna 59 €

Passin noutaminen

Muista passia noutaessasi, että sinun on todistettava henkilöllisyytesi. Tähän kelpaa henkilökortti tai vanha passi. Myös vanhentunut passi tai henkilökortti kelpaa todistamaan henkilöllisyyden todistamiseen, kunhan se vanhenemisaikaa on kulunut enintään vuosi. Ajokortilla ei valitettavasti voi todistaa henkilöisyyttä passia haettaessa. Muista myös ottaa mukaan lähetystunnus, jonka saat, kun passi on valmis noudettavaksi. Jos et pääse itse noutamaan passiasi esimerkiksi sairauden takia, voit valtuuttaa toisen henkilön hakemaan sen puolestasi. Lataa ja täytä tätä varten valtakirja poliisin verkkosivuilta.

Passin noutaminen

Varastettu passi

Jos olet uusimassa passiasi, koska vanha passisi on varastettu, on tärkeää tehdä asiasta rikosilmoitus. Kotimaassa tämä onnistuu poliisin nettisivuien avulla ja ulkomailla ollessa Suomen edustuston ulkoasiainhallinnon verkkosivuilla. Rikosilmoituksen tekeminen auttaa suojamaan sinua mahdolliselta identiteettivarkaudelta. Ilmoituksen jälkeen voit hakea uutta passia normaaliin tapaan joka verkossa tai poliisilaitokselta. Ulkomailla passin myöntämisen hoitaa paikallinen Suomen edusto, kuten suurlähetystö.

Aloita hakuprosessia ajoissa

Jos puolestasi olet anomassa uutta passia ulkomaan matkaa varten, muista aloittaa hakuprosessi tarpeeksi ajoissa. Vaikka uuden matkustusasiakirjan saanti ei nykyään yleensä kestä viikkoja, hakemus voi silti myöhästyttyä, jos satut lähettämään sen kiireisimpään vuodenaikaan. Ennen suosittuja loma-aikoja, kuten koulujen kesäloma kuukausia kannattaa näin ollen välttää, jos vain mahdollista. Jos siis suunnittelet viettäväsi kesälomasi ulkomailla, kanttaa uusimisprosessi aloittaa hyvissä ajoin heti vuodenvaihteen jälkeen, jotta vältät pahimman uusimisruuhkan

Tarkista uusi passi

Kun uusi passisi saapuu, on hyvä tarkistaa, että se on ehjä ja siinä olevat tiedot ovat oikein. Tarkista että:

 • Passin kannet, sivut ja sidonta ovat ehjät.
 • Henkilötietosi ovat oikein ja löydät passista seuraavat tiedot: koko nimi, kansalaisuus, syntymäaika, sukupuoli, henkilötunnuksen loppuosa ja syntymäkotikunta.
 • Allekirjoitus on sinun allekirjoituksesi.
 • Passiin on merkitty passin tyyppi, maa, passin numero, myöntämispäivämäärä, viimeinen voimassaolopäivä ja myöntäjäviranomaisen nimi.
 • Passissa on oikea valokuva ja kuvassa ei ole mitään epätavallista.

Vanha passi

Kun uusi passisi on saapunut, vanha passisi ei enää kelpaa matkustusasiakirjana, vaikka siinä olisi vielä käyttöaikaa jäljellä. Vanha passi tulee mitätöidä ja hävittää uuden passin mukana saapuvien ohjeiden mukaan. Turvallisin tapa toimia on leikata passissa oleva siru kahtia ja leikkaamalla passin kannesta yksi kulma pois. Näin vanhentunut passi erottuu selvästi uudesta ja on käyttökelvoton matkustusasiakirjana. Passin oikeaoppinen hävittäminen on tärkeää identiteettivarkauksien estämisen kannalta. Jos vanha passisi joutuu vääriin käsiin, voidaan siinä olevia tietoja käyttää rikollisiin tarkoituksiin. Pidä siis huolta, että yllä olevien toimien lisäksi vanhentunut passi tuhotaan kokonaan. Vaihtoehtoisesti vanhan passin voi myös halutessaan luovuttaa Suomen poliisille.

Väliaikaispassi

Kiireisissä tapauksissa voit anoa väliaikaispassia paikalliselta poliisilaitokseltasi. Tätä ennen kannattaa kuitenkin tarkistaa hyväksyykö kohdemaasi väliaikaispassin matkustusasiakirjana. Sen turvataso on normaalia passia heikompi ja näin ollen kaikki maat eivät hyväksy sen käyttöä matkustusasiakirjana.

Henkilötietojen muutos

Jos nimesi tai henkilötunnuksesi muuttuu, sinun on siis myös uusittava passisi. Tämä prosessi kannattaa aloittaa heti, kun henkilötietojen muutos on tullut voimaan.

Muuta huomioitavaa

Muuta huomioitavaa ennen matkalle lähtöä on, minkälainen matkustusasiakirja matkamaahasi vaaditaan. Vaikka EU-maiden sisällä matkustaminen onnistuu myös suomalaisen henkilökortin avulla, esimerkiksi Iso-Britanniaan ei enää 1.10.2021 jälkeen ole voinut matkustaa ilman passia. Kannattaa myös huomioida kuinka kauan passin tulee olla voimassa matkasi jälkeen. On suositettavaa, että EU-alueen sisällä matkustaessa passi on voimassa vähintään kolme kuukautta ja sen ulkopuolella kuusi kuukautta matkan jälkeen.

Esteet passin uusimiselle

Esteet passin uusimiselle

Passin uusimiseen on myös tiettyjä esteitä. Seuraavat syyt voivat estää sinua uusimasta passiasi:

 • Jos sinua todennäköisin syin epäillään rikoksesta, josta seuraa vähintään vuoden vankeusrangaistus.
 • Jos sinua epäillään rikoksesta, jonka esitutkinta tai syytteenharkinta on kesken.
 • Jos sinut on etsintäkuulutettu.
 • Jos sinut on tuomittu ehdottomaan vankeusrangaistukseen, jota et ole suorittanut.

Passia ei myöskään myönnetä, jos sinut on määrätty pakkokeinolaissa tarkoitettuun matkustuskieltoon tai konkurssilaissa tarkoitettuun maastapoistumiskieltoon.

Asevelvollisuus voi myös estää passin uusimisen tai lyhentää myönnetyn passin voimassaoloaikaa. Asevelvolliselle myönnetään passi enintään sen vuoden loppuun, jolloin hän täyttää 28 vuotta, ellei kyseinen henkilö ole osoittanut, ettei asevelvollisuus ole este passin myöntämiselle. Esteettömyys tarkoittaa, että henkilö on suorittanut ase- tai siviilipalveluksen tai hänet on vapautettu palveluksesta.

Esteettömyyden voi todistaa seuraavilla asiakirjoilla:

 • sotilaspassilla
 • siviilipalvelustodistuksella
 • sotilasviranomaisen antamalla esteettömyystodistuksella
 • kutsuntatodistuksella, josta ilmenee, että olet kokonaan tai rauhan aikana vapautettu asepalveluksesta.

Saatat myös olla kiinnostunut