Suomessa on tullut käyttöön uusi positiivinen luottotietorekisteri huhtikuussa 2024. Tämä artikkeli selventää, mitä positiivinen luottotietorekisteri on ja miten se voi vaikuttaa tavallisen suomalaisen arkeen.

Mikä on positiivinen luottotietorekisteri?

Toisin kuin entinen negatiivinen luottotietorekisteri, joka tallentaa vain maksuhäiriömerkinnät, positiivinen luottotietorekisteri kokoaa lakisääteisesti tietoa kaikista henkilön voimassa olevista luotoista ja siitä miten näitä luottoja on maksettu takaisin. Tämä tarkoittaa, että rekisteriin kirjataan kaikki tiedot esimerkiksi kulutusluotoista, luottokorttivelasta ja osamaksusopimuksista. Positiiviseen luottotietorekisteriin haetaan myös lainanhakijan tiedot tuloista suoraan tulorekisteristä.

Miten positiivinen luottotietorekisteri vaikuttaa sinuun?

1. Läpinäkyvämpi luotonanto

Positiivisen rekisterin myötä lainanantajat näkevät reaaliaikaisen kokonaiskuvan asiakkaan veloista. Tämä auttaa heitä arvioimaan luotonhakijan maksukykyä tarkemmin, mikä voi johtaa vastuullisempaan lainanantoon ja vähentää ylivelkaantumisen riskiä.

2. Oma talouden hallinta

Rekisteri tarjoaa myös lainanottajalle paremman yleiskuvan omasta velkatilanteestaan. Tämä voi auttaa sinua hallitsemaan talouttasi paremmin ja tekemään tietoisempia päätöksiä lainojen suhteen.

3. Mahdollinen vaikutus lainaehtoihin

Kun lainanantajat saavat tarkemman kuvan lainanhakijan taloudellisesta tilanteesta, voidaan hakijalle tarjota henkilökohtaisempia ja riskiin perustuvia lainaehtoja. Tämä voi tarkoittaa parempia korkoja ja ehtoja hyvässä taloudellisessa tilanteessa oleville henkilöille.

4. Nopeampi lainaprosessi

Koska lainanantajat pääsevät käsiksi kattavaan tietoon lainanhakijan taloudellisesta tilanteesta, lainanhakuprosessi voi nopeutua. Tämä tekee lainan saamisesta sujuvampaa ja tehokkaampaa, vähentäen byrokratiaa ja odotusaikoja.

5. Taloudellisen vakauden edistäminen

Positiivinen luottotietorekisteri voi auttaa ehkäisemään ylivelkaantumista ja edistää taloudellista vakautta yhteiskunnassa laajemmin.

Mahdolliset huolenaiheet

Vaikka positiivisella luottotietorekisterillä on monia etuja, jotkut saattavat olla huolissaan yksityisyyden suojasta. On tärkeää, että rekisterin tietoturva ja henkilötietojen käsittely noudattavat tiukkoja säännöksiä. Myös virheelliset tiedot rekisterissä voivat aiheuttaa ongelmia lainanhakijoille. On tärkeää, että rekisterin tietojen on oltava tarkkoja ja ajantasaisia. Virheelliset tiedot voivat johtaa väärinkäsityksiin ja haitata henkilön mahdollisuuksia saada luottoa. Luottorekisterin hallinnointi vaatiikin selkeää ja oikeudenmukaista lainsäädäntöä sekä tehokasta sääntelyä. On tärkeää, että lainsäädäntö seuraa teknologian kehitystä ja yksilöiden oikeuksien suojaa.

Näiden huolenaiheiden huomioon ottaminen ja asianmukaiset toimenpiteet niiden ratkaisemiseksi ovat avainasemassa, jotta positiivinen luottorekisteri voi toimia tehokkaasti ja oikeudenmukaisesti!

Voit tarkistaa omat tietosi positiivisesta luottotietorekisteristä tästä.

Tulevaisuuden näkymät

Positiivisen luottotietorekisterin käyttöönotto voi myös avata ovia uusille innovaatioille rahoituspalveluissa. Esimerkiksi henkilökohtaisesti räätälöidyt lainatuotteet ja joustavammat maksusuunnitelmat voivat tulla mahdollisiksi, kun lainanantajilla on parempi ymmärrys asiakkaidensa taloudellisesta tilanteesta.

Positiivinen luottotietorekisteri tuo mukanaan merkittäviä muutoksia Suomen luottomarkkinoille. Sen avulla voidaan edistää vastuullista lainanantoa, parantaa kuluttajien taloudellista läpinäkyvyyttä ja vähentää ylivelkaantumisen riskiä. On kuitenkin tärkeää varmistaa, että rekisterin käyttöönotto tapahtuu huolellisesti, ottaen huomioon sekä lainanottajien että lainanantajien tarpeet ja oikeudet.

Me Arkadia Rahoituksella jäämme seuraamaan positiivisen luottotietorekisterin kehitystä ja kerromme blogissa kaikista luotonannon muutoksista, jotka sinun on tärkeä tietää.

Edullinen luotto – nopea, mutkaton, luotettava

Arkadia Rahoituksen avulla voit vertailla useiden lainanantajien tarjouksia ilman sitoumusta ja täysin veloituksetta. Tämä antaa sinulle kattavan katsauksen lainavaihtoehdoistasi ja antaa sinun valita parhaan tarjouksen.

Täytä lomake nyt ja vertaa korkoja jopa yli 35 pankissa – läpinäkyvästi ja nopeasti.

Palvelu on maksuton

Lainasumma
Laina-aika
Kuukausierä
211
Aloita lainahakemus
Sähköpostiosoite
Puhelinnumero

Jo yli 200 000 kilpailutettua lainaa

70% saa meiltä tarjouksen

Kuukausierä on laskettu 9,5 % esimerkkikorolla.
Esimerkkilaskelma: Todellinen vuosikorko on 11,21 %, kun lainasumma on 10 000 €, takaisinmaksuaika on 5 vuotta, tilinhoitomaksu 5 €, avausmaksu 49 € ja esimerkkikorko 9,5 %. Takaisinmaksettava summa on tällöin 12 950 €, eli 210 €/kk.

Nimelliskorko min 4,00 – max 20%. Todellinen vuosikorko min 4,00 – max 38 %. Laina-aika min 1 – max 15 vuotta.

Rahalaitos yhteistyö Axolaina yhteistyö Omalaina.fi yhteistyö Rahoitu.fi yhteistyö Zmarta yhteistyö Sortter yhteistyö