Rahoitus veroedut

Vastuu velkaisesta yrityksestä, lainarahaan liittyvä hallinnollinen taakka ja mahdollisesti korkeat kulut saattavat tuntua luotaantyöntävältä ajatukselta. Suomessa yrityksillä on mahdollisuus kuitenkin hyödyntää erilaisia verovähennyksiä ja kirjanpidollisia käsittelytapoja, joita voidaan käyttää muun muassa korkomenoihin, leasingrahoitukseen ja investointeihin.

Tämän artikkelin luettuasi tiedät, miten yritys voi vähentää rahoituskuluja verotuksessa ja mitä asioita yrittäjän kannattaa ottaa huomioon rahoitukseen liittyvissä veroeduissa.

1. Yritys voi vähentää korkomenoja verotuksessa

Yksi keskeisimmistä veroeduista yritysrahoituksessa liittyy korkomenojen verovähennysoikeuteen. Yritys voi pääsääntöisesti vähentää liiketoiminnan rahoitukseen liittyvät korkokulut verotuksessa tulonhankkimismenoina. Tämä koskee lähtökohtaisesti kaikkia lainamuotoja, kuten yrityslainoja, laskurahoitusta ja luottokorttivelkaa.

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?

Jos yritys ottaa esimerkiksi 50 000 euron lainan investointia varten ja maksaa siitä 5 % vuotuista korkoa eli 2 500 €, koron suuruus vähennetään yrityksen verotettavasta tuloksesta. Verotettavan voiton pienentyessä yritys maksaa vähemmän yhteisöveroa.

Korkomenojen vähennysoikeus koskee sellaista velkaa, joka on liittynyt elinkeinotoiminnan ylläpitämiseen tai kehittämiseen. Yksityisen käytön rahoittamiseksi nostetun lainan osalta ei korkokuluja voi kuitenkaan vähentää.

Huomioitavaa:

  • Suuremmilla yrityksillä on korkojen vähennysoikeuteen liittyviä rajoituksia.
  • Veroihin ja niiden seuraamismaksuihin liitettävät korot ovat vähennyskelvottomia.

2. Leasing-rahoitukseen liittyvät verohyödyt

Leasing on suosittu rahoitusmuoto erityisesti ajoneuvojen, koneiden ja laitteiden hankinnassa. Esimerkiksi edellä mainittujen investointien hankkiminen leasing-rahoituksen avulla tarjoaa verotuksellisia etuja, koska ne ovat verovähennyskelpoisia kuluja. Tämä tarkoittaa, että yritys voi vähentää leasingmaksut verotettavasta tulostaan ja sillä tavoin pienentää verotettavaa tuloa. 

Miksi leasing voi olla veroetujen kannalta fiksu valinta?

  • Jotkut leasing-vuokrat ovat suoraan vähennyskelpoisia menoja
    • Yrityksen ei siis tarvitse kirjata hankintaa omaisuudeksi ja tehdä siitä poistoja, mikä helpottaa kassavirran hallintaa ja verotuksen suunnittelua.
  • Leasing sopii erityisesti aloille, joilla kalustoa vaihdetaan usein.

Huom! Vähennyskelpoisuus vaihtelee sopimuksen tyypin mukaan. Tyypillisesti esimerkiksi operatiivisessa leasing-sopimuksessa maksut vähennetään suoraan, toisaalta rahoitusleasingissa hyödyke aktivoidaan taseeseen ja poistot vähennetään verotuksessa. Leasing on siis usein lainaa monimutkaisempi rahoitusmuoto verohyötyjen näkökulmasta.

Yrityksen verovähennykset

3. Poistot ja investointien verosuunnittelu

Hankinnat kuluvat ja vanhenevat käytössä, jolloin niiden arvo myös laskee. Kun yritys rahoittaa tällaisen hankinnnan, siitä koituvat arvon alenemiset voidaan kirjata taseeseen ja tehdä siitä suunnitelman mukaiset poistot eli arvonvähennykset. Nämä poistot ovat vähennyskelpoisia kuluja ja vähentävät verotettavaa tulosta. Yrityksen tuloveroa maksetaan siis poistojen myötä vähemmän.

Miten poistot liittyvät rahoitukseen?

Jos investointi on tehty velkarahalla, yritys saa käytännössä seuraavat kaksi veroetua:

  1. Poistot vähentävät verotettavaa tulosta vuosittain.
  2. Korkokulut ovat erikseen vähennettävissä menona.

4. Rahoituskulut kirjanpidossa ja ALV-vähennykset

Kuten aikaisemmin jo todettiinkin, jos yrittäjä tekee erilaisia hankintoja esimerkiksi osamaksulla, yritysrahoituksella tai luottokortilla, näiden rahoitus- ja korkokulut ovat tuloverotuksessa vähennyskelpoisia. Ne eivät kuitenkaan oikeuta arvonlisäveron vähennykseen. Arvonlisäveron vähennysoikeus on tarkoitettu vain varsinaiseen hankintaan sisältyvään arvonlisäveroon.

Toiminimiyrittäjä voi usein hoitaa kirjanpitonsa ja veroilmoituksensa itse, varsinkin jos toiminta on pienimuotoista ja yksinkertaista. Kun yrityksen toiminta kasvaa ja mukaan tulee enemmän kuluja ja monimutkaisempia taloudellisia tilanteita, on usein taloudellisesti kannattavampaa turvautua ammattilaiseen.

Kokeneen kirjanpitäjän tai tilitoimiston avulla varmistetaan, että kaikki vähennyskelpoiset kulut, poistot ja verotukselliset yksityiskohdat tulevat huomioiduksi.

Yrittäjä saattaa ajatella, että hän haluaa säästää kirjanpitokustannuksissa tekemällä kirjanpidon itse. Onneksi myös kirjanpitäjän aiheuttamia kuluja voidaan vähentää verotuksessa, joten kirjanpitopalveluiden käyttäminen on siis varsin kannattavaa.

Yrityksellä on rahoituskustannuksien ja kirjanpitopalveluiden ohella mahdollista hyödyntää verovähennysoikeutta laajemminkin.

5. Miten suunnitella yrityksen rahoitusta verotehokkaasti?

Verosuunnittelu ei tarkoita veron kiertämistä, vaan lain sallimien vähennysten ja rakenteiden hyödyntämistä yrityksen eduksi. Hyvä suunnittelu voi säästää huomattavia summia vuodessa.

Muutamia vinkkejä verotehokkaaseen rahoitukseen:

  • Vertaile rahoituskuluja ja niiden verovähennysoikeutta.
  • Veroedun lisäksi rahoituksen hinnalla on melkoisesti merkitystä.
  • Keskustele kirjanpitäjän kanssa eri vaihtoehtojen vaikutuksesta verotukseen.
  • Valitse rahoitusmuoto yrityksesi tarpeen ja veroedun mukaan.

Edullisemman rahoitusvaihtoehdon etsiminen voi olla hyvin työlästä, sillä sitä varten tulee selvittää lainanantajien luotettavuutta, täyttää lukemattomia lainahakemuksia ja odotella lainapäätöksiä yksi kerrallaan. Arkadia Rahoituksen kautta voit kuitenkin tehdä yrityslainahakemuksen varsin helposti ja nopeasti.

Kilpailutat yli 20 lainantarjoajaa yhdellä ilmaisella hakemuksella palvelumme kautta. Sinun ei myöskään tarvitse sitoutua mihinkään, eli voit rauhassa päättää, hyväksytkö yrityksellesi tarjottuja lainavaihtoehtoja. Käytä muutama minuutti aikaa hakemuksen täyttämiseen, hyödynnä edullisia lainatarjouksia ja verovähennysoikeutta ja kasvata yrityksesi liiketoimintaa.

Kuka voi hakea yrityslainaa

Kuka voi kilpailuttaa yrityslainat?

  • Yritys ja sen omistajat toimivat Suomessa
  • Yrityksellä tai sen vastuuhenkilöillä ei ole tuoreita maksuhäiriöitä
  • Yritys on kaupparekisterissä oleva suomalainen yritys
26%
1 2
Lainasumma
Laina-aika
Kuukausierä
689
Yrityksen sähköpostiosoite
Yrityksen puhelinnumero

Jo yli 300 000 kilpailutettua lainaa

70% saa meiltä tarjouksen

Capitalbox Business Credit Sortter yhteistyö

Usein kysytyt kysymykset

Voiko yritys vähentää lainan korkokulut verotuksessa?

Kyllä voi. Yritys voi vähentää liiketoimintaan liittyvien lainojen korot verotuksessa tulonhankkimismenoina. Tämä ei kuitenkaan koske lainan lyhennyksiä, vaan ainoastaan korkokuluja.

Miten poistot vaikuttavat verotukseen?

Poistot pienentävät tilikauden tulosta, ja siten myös yrityksen maksamaa yhteisöveroa. Yrityksellä on mahdollisuus suunnitella poistoja laissa määriteltyjen rajojen puitteissa.

Onko investointi verotuksessa heti vähennettävissä?

Yleensä ei. Investoinnit kirjataan taseeseen ja niistä tehdään poistot usean vuoden aikana. Joissain tapauksissa pienhankintoja voidaan kuitenkin vähentää suoraan kuluna.

Vaikuttaako lainarahoitus ALV:n käsittelyyn?

Lainojen korot eivät sisällä arvonlisäveroa, eikä rahoitus sinällään vaikuta ALV-velvollisuuteen. Sen sijaan rahoitetuissa hankinnoissa, kuten leasingissä, laskuissa oleva ALV voi olla vähennettävissä, jos hankinta liittyy verolliseen liiketoimintaan.

Tarvitseeko kaikki verosuunnittelu kirjata kirjanpitoon?

Kyllä. Verotuksessa voidaan hyväksyä vain ne vähennykset, jotka näkyvät myös kirjanpidossa. Tämän vuoksi oikea-aikainen ja oikein tehty kirjanpito on tärkeä osa verosuunnittelua.

Miten yritys voi saada edullista rahoitusta?

Yritys voi saada edullista rahoitusta, kun se kilpailuttaa mahdollisimman monta lainantarjoajaa. Sen lisäksi yrityksen kannattaa hyödyntää rahoituksen veroetuja.