22marras2016

Lainojen yhdistäminen

Lainojen yhdistäminen on usein järkevä tapa järjestellä lainoja uusiksi ja säästää näin rahaa, aikaa ja vaivaa.

Lainojen yhdistäminen kannattaa

Lainojen yhdistäminen tarjoaa yleensä selkeää taloudellista hyötyä matalampien korkojen ja muiden kulujen muodossa. Yhdistetty isompi lainasumma on kilpailukykyisempi, kuin pienempi summa, ja näin ollen sille saa yleensä matalamman koron. Käytännössä voi sanoa, että isommalle lainalle saa ”paljousalennuksen”. Vanhat lainat siis kilpailutetaan isona könttäsummana.

Matalamman koron lisäksi säästöä tulee myös siinä, että lainojen oheiskulut tippuvat, koska niitä maksetaan harvemmista lainoista. Lisäetuna on säästö ajassa, vaivassa ja usein myös hermoissa, kun lippulappuja tulee vähemmän ja lainaa makselee takaisin vain yhteen paikkaan.

 

Lainojen yhdistäminen graafilla esitettynä

Lainojen yhdistäminen tarjoaa säästöä korkokuluissa.

 

Miten yhdistää lainat?

Lainat yhdistetään siten, että ensin haetaan vanhojen lainojen kokonaissummaa vastaava uusi laina. Tässä kohtaa tulee kiinnittää huomiota siihen, että uusi laina on oikeasti kilpailukykyisempi, kuin vanhat. Lainojen yhdistäminen viimeistellään maksamalla uudella isolla lainalla vanhat yksittäiset lainat pois.

Lainojen maksaminen ennenaikaisesti on lakisääteinen oikeus, eli lainojen yhdistäminen on sen puolesta aina mahdollista. Tietyissä tapauksissa on kuitenkin mahdollista, että lainanottaja voi joutua maksamaan korvausta lainan ennenaikaisesta maksusta. Tämä korvaus ei kuitenkaan saa ylittää koron määrää, joka olisi maksettu ilman lainan ennenaikaista maksua.

Lainan ennenaikaisesta takaisinmaksusta ei siis aiheudu kuluja, jotka eivät olisi tulleet muutenkin lainan puolesta. Lainojen yhdistäminen onkin yleensä kannattavaa, mikäli saa kilpailuttamalla edullisemman koron uudelle isommalle lainalle.

 

Lainan takaisinmaksu ja seteleitä pöydällä

Maksa vanhat lainat pois ja ota uusi edullisempi laina tilalle.

 

 

Lisätietoa lainan ennenaikaisesta maksamisesta.

 

 

 

  • 22 marras, 2016