Auton osto yksityiseltä

Auton ostaminen on luonnollisesti merkittävä taloudellinen päätös. Ennen auton ostoa onkin hyvä ottaa huomioon keskeisiä seikkoja, jotka vaikuttavat siihen, millainen auto kannattaisi hankkia ja miten se on järkevintä rahoittaa. Teknologinen kehitys, tiukentuvat päästörajat ja infrastruktuurin muutokset tekevät valinnan tekemisestä monimutkaisempaa aiempaan verrattuna. Tähän artikkeliin on koottu viisi tärkeää asiaa, jotka jokaisen auton ostoa harkitsevan kannattaa ottaa huomioon.

1. Uusi vai käytetty auto? – Auton osto tarpeesi mukaan on fiksuin valinta

Uuden auton etuna on takuu, nykyaikaiset turvallisuus- ja kulutusominaisuudet sekä mahdollisuus valita juuri itselle sopiva varustelu autoon. Haittapuolena puolestaan on useimmiten tapahtuva nopea arvon aleneminen, sillä uuden auton arvo voi tippua jopa 15 % jo ensimmäisen vuoden aikana.

Käytetyn auton osto puolestaan tarjoaa huomattavasti edullisemman hinnan ja siten usein paremman vastineen rahalle, kunhan taustatiedot on tarkistettu kunnolla. Mahdolliset ikävät yllätykset voivat tulla hyvinkin kalliiksi, sillä auton vikojen jatkuva korjaaminen maksaa maltaita. Muista tarkistaa mm. auton huoltohistoria, rekisteritiedot ja mahdolliset kolari- tai lunastushistoriat.

OminaisuusUusi autoKäytetty auto
HintaKorkeaEdullisempi
TakuuKyllä (yleensä muutamia vuosia)Vaihtelee
Arvon aleneminenNopeaMaltillisempi
YllätyksetHarvinaisiaMahdollisia

Joskus ihmiset miettivät käytetyn auton rahoittamiseen liittyviä kysymyksiä, eivätkä ole varmoja siitä, voiko käytetylle autolle saada rahoitusta. Arkadia Rahoituksen kautta kilpailutat yli 35 lainantarjoajaa yhdellä ilmaisella hakemuksella ja voit löytää itsellesi sopivan edullisen lainan. Hakemuksen tekeminen ei myöskään sitouta sinua mihinkään. Käytetyn auton voi siis saada huomattavan paljon edullisemmin, kun itse auton sekä siihen tarvittavat rahat saa edullisesti.

2. Auton osto yksityiseltä vai liikkeestä?

Auton osto yksityiseltä saattaa tarjota kilpailukykyisemmän hinnan, mutta sisältää myös enemmän riskejä. Myyjää ei koske kuluttajansuoja samalla tavalla kuin liikkeessä, eikä yksityisen myyjän tarvitse miettiä samalla tavalla esimerkiksi mainehaittoja. Vastuu auton tarkistuksista on ostajalla, eikä kaikkia asioita välttämättä tiedä tai niiden tarkistaminen on hankalaa. Käy huolella läpi ja säilytä auton luovutustodistus ja kauppakirja, sillä  ne ovat tärkeimmät yksittäiset paperit erimielisyykisen syntyessä.

Auton osto autoliikkeestä voi tarjota muita etuja, vaikka hinta saattaakin olla kalliimpi. Esimerkiksi käytetyn auton osto liikkeestä tarjoaa turvallisuutta: saat usein takuun, asiantuntevaa palvelua sekä apua rekisteröinnissä ja vakuutuksissa. Liikkeet tarkastavat myymänsä autot ennakkoon ja laativat tarvittavat asiakirjat valmiiksi.

Muista tarkistaa aina ennen auton ostoa:

  • Onko auto rekisteröity myyjän nimiin?
  • Onko liikennekäyttö voimassa?
  • Onko myyjällä varmenne rekisteröintiin?

Auton ostaminen yksityiseltä voi olla hankalaa, sillä myyjä vaatii usein käteismaksua. Tässä tapauksessa siis osamaksu ei välttämättä ole vaihtoehto. Sen sijaan autolainan ottaminen voi olla järkevä vaihtoehto, kunhan sen saa edullisesti. Voit tällä tavalla ostaa auton käteisellä yksityiseltä myyjältä ja maksaa lainan takaisin myöhemmin. Arkadia Rahoituksen kautta kilpailutettu autolaina on mainio tapa saada edullista lainaa auton ostoon. Saat tarjouksia luotettavilta lainanantajilta hyvillä ehdoilla, joista voit sitten valita mieleisesi ja ostaa auton.

3. Auton osto rahoituksella, osamaksulla vai käteisellä?

Auton ostoon on monia erilaisia vaihtoehtoja. Yleisimmät niistä ovat auton osto, käteisellä, osamaksulla tai rahoituksella.Auton osto käteisellä voi alentaa auton ostamiseen liittyviä kokonaiskuluja, sillä et maksa korkoja tai muita rahoituskuluja. Yhtäältä se ei kuitenkaan ole aina realistinen vaihtoehto varsinkaan ensimmäisen auton oston tapauksessa. Toisaalta auton osto käteisellä sitoo merkittävästi pääomaa, jota voisit käyttää muihin tarkoituksiin.

Auton osto osamaksulla on toinen melko suosittu vaihtoehto. Osamaksusopimus solmitaan usein myyjäliikkeen kanssa suoraan ja sopimuksessa sovitaan kuukaisittaisesta maksusta ja takaisinmaksuajan pituudesta, hieman kuin autolainassakin. Vaikka osamaksu saattaisikin vaikuttaa houkuttelevalta vaihtoehdolta, usein se on autolainaa kalliimpi vaihtoehto. Sen lisäksi osamaksussa voi olla muita rajoittavia ehtoja, etkä myöskään omista autoa kunnes viimeinenkin osamaksu on suoritettu.

Auton osto rahoituksella on niin ikään suosittu ratkaisu suomalaisten keskuudessa. Markkinoilla on runsaasti autolainaa tarjoavia tahoja, joten edullisia lainoja on mahdollista löytää. Huono puoli lainavaihtoehtojen runsaudessa on se, että lainavaihtoehtojen vertailu, hakemusten tekeminen ja päätöksien odottaminen yksi kerrallaan saattaa viedä paljon aikaa ja olla melko vaivalloista.

Arkadia Rahoituksen avulla voit kuitenkin kilpailuttaa yhdellä ilmaisella hakemuksella jopa yli 35 autolainaa tarjoavaa tahoa. Tarjousten joukosta voit sitten valita mieleisesi tai olla valitsematta mitään niistä -hakemuksen tekeminen ei sido sinua mihinkään ja päätös on täysin sinun. Tämä kannattaa hyödyntää, sillä käyttämällä muutaman minuutin hakemuksen täyttämiseen voit säästää merkittävästi rahaa.

Auton oston rahoitusvaihtoehdot pähkinänkuoressa

Alla olevaan taulukkoon on vielä koottu edellä käytyjen vaihtoehtojen plussat ja miinukset: 

RahoitusmuotoPlussatMiinukset
KäteinenEi korko- tai muita rahoituskulujaSitoo paljon pääomaa.
AutolainaJoustavat ehdot, ennakoitavat ja edulliset kulutKulut saattavat olla korkeat, jos lainaa ei kilpailuta
OsamaksuHelppo saatavuus, kiinteät erätYleensä kalliimpi kuin laina

Kun kyseessä on suurempi investointi, kuten auton osto, moni saattaa pitää suurienkin summien säästämistä merkityksettömänä, sillä auton osto itsessään on suhteellisesti säästöön nähden niin suuri. Otetaan esimerkiksi kuvitteellinen tilanne, jossa auto maksaa 8 000 euroa ja säästöä voisi kertyä 600 euroa. Säästö saattaa tuntua pieneltä summalta, vaikka tosiasiassa 600 euroa on paljon rahaa huolimatta siitä, paljonko auto itsessään maksoi. Voit ajatella asiaa myös niin, että ansaitset rahaa säästön verran muutaman minuutin työstä. Kukapa ei haluaisi työskennellä tällaisella tuntipalkalla?

4. Rekisteröinti, vakuutus ja verotus – älä unohda auton oston käytännön asioita

Auton osto ei pääty kaupantekoon. Ostotapahtuman jälkeen on tärkeää hoitaa auton rekisteröinti ja vakuutukset kuntoon ajoissa, sekä huomioida ajoneuvoverot.

  • Rekisteröinti:
    • Jos ostat auton yksityiseltä, varmista että saat myyjältä Traficomin kertakäyttöisen varmenteen, jolla voit siirtää omistajuuden nimiisi. Rekisteröinti on tehtävä 7 päivän kuluessa kaupasta, muuten et saa ajaa autolla laillisesti.
  • Vakuutus:
    • Auton osto edellyttää pakollista liikennevakuutusta, joka kattaa henkilövahingot ja toisen osapuolen omaisuusvahingot. Liikennevakuutus on otettava niin ikään 7 päivän kuluessa edellisen auton omistajan vakuutuksen päättymisestä.
    • Kaskovakuutukseen eli ajoneuvon vapaaehtoiseen vakuutukseen kannattaa tutustua etenkin silloin, jos ostat uudemman tai arvokkaamman auton.

Ajoneuvovero vaikuttaa auton ostoon

Vuonna 2025 ajoneuvovero koostuu kahdesta osasta: perusverosta ja käyttövoimaverosta. Perusvero määräytyy pääasiassa auton hiilidioksidipäästöjen perusteella, ja sitä sovelletaan henkilöautoihin, jotka on ensirekisteröity 1.1.2001 jälkeen. Käyttövoimavero puolestaan lisätään, jos auton käyttövoima on muu kuin bensiini, eli esimerkiksi diesel- ja sähköautot kuuluvat tämän piiriin. 

Sähköautot ja ladattavat hybridit ovat verotuksellisesti usein edullisempia kuin perinteiset polttomoottoriautot. Vaikkakin esimerkiksi täyssähköautojen verotus nousee vuonna 2026, on se silti useissa tapauksissa verrattain edullinen valinta. Lisäksi hybridi- ja sähköautojen alemmat CO₂-päästöt tarkoittavat matalampaa perusveroa verrattuna vastaaviin bensiinimalleihin.

Veron suuruuteen vaikuttavat auton ikä ja rekisteröintitiedot, kuten käyttötarkoitus ja tekniset ominaisuudet. Voit selvittää tarkemmat tiedot verotukseen ja sen muutoksiin täältä. Hyödynnä myös Traficomin ajoneuvoverolaskuria auton ostossa.

Muistilista auton oston jälkeen:

  •  Rekisteröinti Traficomissa 7 päivän kuluessa kaupasta.
  •  Liikennevakuutus 7 päivän sisällä.
  •  Tarkista ajoneuvoveron ja käyttövoimaveron suuruudet.

5. Ekologisuus ja käyttövoiman valinta – huomioi tulevaisuus auton ostossa

Vuonna 2025 ekologiset arvot ja ympäristötietoisuus korostuvat entistä enemmän auton valinnassa. Ilmastonmuutoksen torjunta ja kasvavat paineet vähentää liikenteen päästöjä vaikuttavat suoraan siihen, millaisia autoja valmistetaan, myydään ja verotetaan. Monet kaupungit rajoittavat tai suunnittelevat rajoittavansa korkeapäästöisten ajoneuvojen käyttöä keskustoissa, joten ekologisen auton valinta voi varmistaa ajamisen vapauden tulevaisuudessa myös Suomessa.

Käyttövoima eli auton voimanlähde vaikuttaa sekä auton käyttökustannuksiin että sen käyttökelpoisuuteen tulevina vuosina. Sähköautojen latausverkosto laajenee nopeasti, ja valtion tukitoimet kuten hankintatuet ja verohuojennukset tekevät niistä yhä houkuttelevampia vaihtoehtoja. Toisaalta sähköautojen verotus nousee vuonna 2026 sekä käyttövoimaveron että perusveron osalta.

Diesel- ja bensiiniautojen tulevaisuus on epävarma, sillä ne voivat kohdata tulevaisuudessa tiukempia rajoituksia ja korkeampia veroja päästötavoitteiden myötä. Toisaalta myös niiden jälleenmyyntiarvo saattaa myös laskea muihin vaihtoehtoihin verrattuna. Ostopäätöksessä kannattaa siis tarkastella käyttövoiman sopivuutta omaan ajoprofiiliin sekä varautua siihen, millainen infrastruktuuri ja lainsäädäntö on todennäköisesti voimassa seuraavien 5–10 vuoden aikana.

Käyttövoimien vertailu:

KäyttövoimaEdutHaasteet
SähköautoPäästötön, alhaiset käyttökustannuksetLatausinfrastruktuuri, hankintahinta
HybridiPolttoainetehokkuus, joustavuus, käyttökustannuksetKorkeampi hinta perinteiseen autoon verrattuna
KaasuAlhaiset päästöt, valtion tuetTankkausverkoston harvuus
Bensiini/DieselLaaja tarjonta, tuttu teknologiaKorkeammat päästöt ja verot

Vinkki: Sähköauton lataaminen työpaikalla tai julkisessa pisteessä on verovapaata vuoteen ainakin vielä vuonna 2025, joka on merkittävä etu työsuhdeauton käyttäjälle!

Yhteenveto

Auton ostaminen vaatii huolellista harkintaa monesta näkökulmasta. Päätöksentekoon vaikuttavat uuden ja käytetyn auton erot, ostopaikan valinta (yksityinen vai liike), sopivan rahoitusmuodon löytäminen, rekisteröinti- ja vakuutuskäytännöt sekä ajoneuvoverotuksen muutokset. Lisäksi ekologisuus ja käyttövoiman valinta korostuvat enemmän kuin koskaan aiemmin.

Kunhan pidät artikkelissa käydyt viisi vinkkiä mielessäsi auton ostossa, menevät kaupat sujuvasti maaliin. Muista vertailuttaa autolainan tarjoajat, jotta saat ostettua auton mahdollisimman edullisesti ja hyvillä ehdoilla.

Usein kysytyt kysymykset

Kannattaako auto ostaa uutena vai käytettynä vuonna 2025?

Valinta riippuu omasta budjetistasi ja käyttötarpeistasi. Uusi auto tarjoaa takuun ja uusimman teknologian, mutta kärsii nopeasta arvon alenemisesta. Käytetty auto voi olla huomattavasti edullisempi vaihtoehto, mutta vaatii huolellista tarkastusta.

Kuinka ajoneuvovero määräytyy vuonna 2025?

Ajoneuvovero koostuu perusverosta ja mahdollisesta käyttövoimaverosta. Perusvero määräytyy ensisijaisesti auton CO₂-päästöjen perusteella, ja käyttövoimaveroa maksetaan silloin, jos auton polttoaine on jokin muu kuin bensiini (esim. diesel tai sähkö).

Onko sähköauton hankkiminen järkevää vuonna 2025?

Sähköauton hankinta on usein järkevää, erityisesti alhaisten käyttökustannusten ja verotusetujen vuoksi. Lisäksi latausverkosto laajenee nopeasti, ja monissa kaupungeissa sähköautojen käyttöön suhtaudutaan suopeammin tulevaisuudessa. Toisaalta sähköautojen verotus nousee vuonna 2026, joten niiden kulut kannattaa tarkistaa huolellisesti.

Saako käytetylle autolle rahoitusta?

Kyllä saa. Monet pankit ja rahoitusyhtiöt myöntävät lainoja myös käytettyjen autojen ostoon. Esimerkiksi Arkadia Rahoituksen kautta voit kilpailuttaa yli 35 lainatarjoajaa yhdellä ilmaisella hakemuksella.