Arkadia Rahoitus » Talousblogi » Jäännösvero – mitä se tarkoittaa ja miten siltä voi välttyä
Jäännösvero – mitä se tarkoittaa ja miten siltä voi välttyä
2.8.2024 • 7 min
Jäännösvero muodostuu sellaisessa tilanteessa, jossa henkilö on maksanut edellisenä vuonna liian vähän veroja ja joutuu näin ollen maksamaan puuttuvan summan takaisin verottajalle. Toisin sanottuna jäännösvero on oikean suuruisen veron ja maksetun veron erotus. Jäännösverosta käytetään myös kansankielisesti vakiintunutta termiä ”mätkyt”.
Tämä on vastakohta veronpalautukselle, jossa henkilö saa ylimääräiset maksamansa verot takaisin. Jäännösvero voi olla monille ikävä yllätys, mutta onneksi siihen on mahdollista varautua ja näin minimoida sen aiheuttamat taloudelliset haitat.
On tärkeää käyttää oikeita maksutietoja, jotka näkyvät verotuspäätöksessäsi ja verkossa Omavero-palvelussa. Jäännösvero kannattaa maksaa ajoissa, jotta vältyt ylimääräisiltä korkokuluilta. Voit maksaa jäännösveron suoraan Omavero-palvelussa tai oman pankkisi verkkopankissa.
Lyhyt vastaus: kyllä kerryttää.
Jäännösverosta tosiaan maksetaan korkoa. Ennen eräpäivää jäännösverosta peritään niin sanottua huojennettua viivästyskorkoa. Vuonna 2024 korko on 6 prosenttia. Jäännösveron suuruus saadaan, kun lisätään kaksi prosenttiyksikköä vallitsevaan viitekorkoon. Viitekorko on nyt 4 prosenttia, jolloin jäännösveroksi muodostuu 6 prosenttia.
Tämä siis tarkoittaa, että mikäli maksat jäännösveron ennen eräpäivää, vältyt korkeammilta korkokustannuksilta. Mikäli jäännösveron jättää maksamatta, korko nousee eräpäivän jälkeen, jolloin jäännösveron kokonaiskustannukset kasvavat entisestään.
Jos tarvitset rahoitusta jäännösverojen maksuun, suosittelemme tutustumaan palveluumme jonka avulla voit yhdellä hakemuksella hakea lainaa ja kilpailuttaa jopa 35 lainatarjousta.
Jos jäännösveroa ei makseta eräpäivään mennessä, sille kertyy viivästyskorkoa. Vuonna 2021 tämä korko oli peräti 7 prosenttia. Tämä korko alkaa juosta heti eräpäivää seuraavasta päivästä aina siihen päivään asti, kunnes maksat veron. Mitä aikaisemmin maksat veron, sitä vähemmän viivästyskorkoa ehtii kertymään. On siis tärkeää maksaa jäännösvero ajoissa, jotta vältyt ylimääräisiltä kustannuksilta. Jos sinulla ei ole varaa maksaa jäännösveroa eräpäivään mennessä, yksi vaihtoehto on hakea joustavaa lainaa kattamaan kulut.
Jäännösveron eräpäivät ovat yksilöllisiä, mutta monilla ne sijoittuvat elo- ja lokakuulle tai syys- ja marraskuulle. Esimerkiksi vuonna 2024 lasketun kalenterin mukaan, jos verotuksesi päättyi heinäkuussa, ensimmäinen eräpäivä on 2.9.2024 ja toinen eräpäivä puolestaan 1.11.2024. Eräpäivät kannattaa tarkistaa Omavero-palvelusta.
Voit maksaa jäännösveron helpoiten Verohallinnon OmaVero-palvelussa verkkomaksuna. OmaVerossa maksutiedot ovat valmiina ja maksu veloitetaan pankkitililtäsi 1–2 arkipäivän sisällä. Kun maksat OmaVeron kautta, maksaessasi maksu lähtee tililtäsi samana päivänä, eikä eräpäivää voi muuttaa. Jäännösveron voi myös maksaa verkkopankissa tilisiirtolomakkeen tietojen mukaan. Kolmantena vaihtoehtona on joko suoramaksu tai e-lasku.
Huomioithan, että maksueriä on yleensä kaksi, joten molemmat erät tulee muistaa maksaa. On myös mahdollista maksaa molemmat erät kerralla. Viitenumero on sama molemmissa erissä, joten voit maksaa molemmat erät laskemalla erät yhteen ja käyttämällä OmaVerossa tai tilisiirtolomakkeilla näkyvää viitenumeroa.
Mikäli jäännösveron maksaminen on syystä tai toisesta hankalaa taloudellisen tilanteen vuoksi, kannattaa selvittää mahdolliset maksujärjestelyt. Maksujärjestelyssä määriteltyjen ehtojen noudattaminen säästää sinut ulosotolta ja maksuhäiriömerkinnältä.
Maksujärjestelyä voi hakea verotuksen päättymisen jälkeen, kun tiedät ettei sinun ole mahdollista maksaa jäännösveroa eräpäivänä. Järjestelyä kannattaa kuitenkin hakea vasta, kun se on välttämätöntä, sillä myös maksujärjestelyn aikana jäännösvero kerryttää viivästyskorkoa.
Ennakointi on optimaalisin keino välttää jäännösvero, mutta toisinaan jäännösvero tulee yllättäen vastaan. Silloin on tärkeää toimia nopeasti, jotta korot kertyvät mahdollisimman vähän. Yksi vaihtoehto on hakea vakuudeton laina jäännösveron maksamiseen. Tämän etuna on se, että pystyt säätämään lainan maksuerät omaan talouteesi sopiviksi.
Paras keino välttyä jäännösveroilta kokonaan on seurata veroprosenttiasi säännöllisesti. Veroprosentin tarkkailu ja sen päivittäminen muutoksien myötä on erityisen tärkeää. Jos esimerkiksi tulosi muuttuvat työpaikan vaihtuessa tai eläkkeelle jäädessä, tiedot kannattaa käydä päivittämässä. Vältyt ikäviltä yllätyksiltä, kun pidät oman veroprosentin ajan tasalla.
Ennakointia voi harjoittaa täyttämällä esitäytetyn veroilmoituksen. Voit myös täyttää tiedot myös silloin, kun veroilmoitus näkyy OmaVerossa. Huomioithan, että jos olet valinnut sähköisen viranomaisasioinnin Suomi.fi-palvelussa, tietoja ei postiteta kotiin. Toisin sanottuna ne siis näkyvät vain OmaVerossa.
Tarkista esitäytetyn veroilmoituksen tiedot ja ilmoita mahdollisista vähennyksistä. Tällä tavoin voit välttyä jäännösverolta, kun verotustiedot laitetaan kerralla kuntoon. Muista, että esitäytetyn veroilmoituksen tietoja voi muuttaa vaivattomasti verkossa.
Veroasiat voivat tuntua monimutkaisilta ja stressaavilta, mutta on tärkeää muistaa, ettei niiden kanssa tarvitse kamppailla yksin. Verohallinto tarjoaa monipuolisesti neuvontaa ja apua, ja OmaVero-palvelu on suunniteltu helpottamaan asiointia. Se on sekä yksilön että instituutioiden intressi, että verot maksetaan ajallaan, eikä jäännösveron kaltaisia tilanteita synny.
Apua kiperiin veroasioihin kannattaa etsiä ajoissa, jotta ehditään ajoissa korjaamaan mahdolliset puutteet ja virheet verotiedoissa, ja täten välttämään ikävät yllätykset. Jos et esimerkiksi ymmärrä verotuspäätöstäsi tai tarvitset apua jäännösveron maksamisessa, voit ottaa yhteyttä Verohallintoon puhelimitse tai sähköisesti. He opastavat sinua tarvittavissa toimenpiteissä.
Lisäksi monet tilitoimistot ja veroneuvojat tarjoavat asiantuntevaa apua veroasioiden hoitamiseen. Näin varmistat, että verotuksesi sujuu mutkattomasti ja vältyt ylimääräisiltä kustannuksilta ja stressiltä.
Jäännösvero tarkoittaa tilannetta, jossa henkilö on maksanut edellisenä vuonna liian vähän veroja ja joutuu maksamaan puuttuvan summan takaisin verottajalle.
Jäännösveron eräpäivät vaihtelevat yksilöittäin, mutta yleisimmin ne sijoittuvat elo- ja lokakuulle tai syys- ja marraskuulle. Tarkat eräpäivät voit tarkistaa OmaVero-palvelusta.
Vuonna 2024 jäännösveron korko on 6 prosenttia, joka muodostuu viitekorosta (4 prosenttia) ja kahden prosenttiyksikön lisästä. Viivästyskorkoa kertyy eräpäivän jälkeen, jolloin korko voi nousta entisestään.
Jäännösveron voi maksaa helposti Verohallinnon OmaVero-palvelussa tai oman pankkisi verkkopankissa. Maksu onnistuu myös suoramaksuna tai e-laskuna.
Jos et pysty maksamaan jäännösveroa eräpäivään mennessä, sille kertyy viivästyskorkoa. Voit hakea maksujärjestelyä, jolloin vältyt ulosotolta ja maksuhäiriömerkinnältä. Muista kuitenkin, että myös maksujärjestelyn aikana verolle kertyy korkoa.
Paras tapa välttyä jäännösverolta on seurata veroprosenttiasi säännöllisesti ja päivittää sitä tarvittaessa. Muista myös tarkistaa ja korjata esitäytetyn veroilmoituksen tiedot huolellisesti.
Arkadia Rahoituksen avulla voit vertailla useiden lainanantajien tarjouksia ilman sitoumusta ja täysin veloituksetta. Tämä antaa sinulle kattavan katsauksen lainavaihtoehdoistasi ja antaa sinun valita parhaan tarjouksen.
Täytä lomake nyt ja vertaa korkoja jopa yli 35 pankissa – läpinäkyvästi ja nopeasti.