Säästötili vaihtoehtoja löytyy nykyisin monia ja oikean tilityypin valinta voi tuntua hankalalta. Jos haluat löytää tilin, joka ei pelkästään pidä säästösi turvassa, vaan laittaa ne myös tuottamaan korkotuottojen avulla, voi kasvutuottotili olla sinun säästötarkoituksiisi sopiva vaihtoehto.

Mikä on kasvutuottotili?

Kasvutuottotilillä tarkoitetaan säästötiliä, jonka tarkoituksena on tuottaa säästäjälle korkotuottoa. Se onkin siis pidempiaikaiseen säästämiseen tarkoitettu tili, joka pitää säästösi turvassa mutta laittaa ne myös tuottamaan tuloja.

Kasvutuottotilin ehdot ovat usein suhteellisen joustavat ja voit säästää joko säännöllisissä erissä tai kertamaksujen muodossa, säästöt taloudelliseen tilanteesi suhteuttaen. Aloitussumman ei myöskään tarvitse olla valtava, vaan voit aloittaa säästämisen pienelläkin rahamäärällä. Rahaa saat tililtä käyttöösi maksutta yleensä noin neljä kertaa vuodessa, ja tämän jälkeen varojen nostosta laskutetaan palveluntarjoajan palveluhinnaston mukainen summa.

Kasvutuottotili on erinomainen kannustin säästämistä varten, sillä mitä enemmän rahaa tilillä on, sitä enemmän tuloja se tuottaa. Tämä on toki totta monien muidenkin säästötilien kohdalla, mutta kasvutuottotilin porrastettu korkotuotto takaa korkomaksujen nousun, kunhan saat säästettyä uuteen korkoportaaseen vaadittavan summan.

Kenelle kasvutuottotili sopii?

Kasvutuottotili sopii kenelle tahansa säästäjälle, joka haluaa saada säästöilleen tuottoa. Se on erinomainen vaihtoehto, kun haluat pitää säästösi täysin erossa muista menoista ja sinun ei tarvitse saada säästötilillä olevia varoja käyttöösi useammin, kun muutaman kerran vuodessa. Kannattaa kuitenkin huomioida, että useimpien kasvutuottotilien ylempiin korkoportaisiin vaaditut summat ovat suhteellisen suuret, joten päästäksesi käsiksi parempaan korkoprosenttiin, sinun on myös säästettävä suurempia summia.

Kasvutuottotilin korko

Kuten sanottua, useimpien kasvutuottotilien korko on niin kutsuttu portaittainen korko. Tämä tarkoittaa, että tilillä on useampi eri korkoporras, jonka mukaan korkomaksut määräytyvät. Esimerkiksi Osuuspankin tarjoamalla kasvutuottotilillä on kolme korkoporrasta ja jokaisella korkoportaalle vaaditaan tietty määrä saastoja. Näistä ensimmäinen on kiinteäkorkoinen ja se tarjoaa 0,40% korkotuottoa. Tästä kaksi seuraavaa porrasta puolestaan ovat vaihtuvakorkoisia ja niiden korkoprosentti siis muuttuu korkomarkkinoiden mukaan. Toisen portaan korko on 3kk Euribor vähennettynä 0,90 %-yksikön marginaalilla. Kolmannen portaan korko on 3kk Euribor vähennettynä 0,50 %-yksikön marginaalilla.

Osuuspankin kasvutuottotilin korkoportaisiin vaadittavat summat ja niistä maksettavat korot ovat seuraavanlaiset:

KorkoporrasTalletussummaTalletuskorko
1.Korkoporras
0-9 999 €Kiinteä 0.40 %
2.Korkoporras
10 000-49 999 €Euribor 3 kk, josta on vähennetty 0,90 prosenttiyksikön marginaali
3.Korkoporras
50 000-300 000 €Euribor 3 kk, josta on vähennetty 0,50 prosenttiyksikön marginaali

Osuuspankki kertoo verkkosivuillaan eri korkoportaista seuraavien esimerkkien avulla:

Esimerkki 1: Ensimmäinen korkoporras

Kasvutuottotilin saldo on 5 000 euroa. Tilin saldolle maksetaan ensimmäisen portaan mukaista talletuskorkoa, eli 0,40 %.

Esimerkki 2: Toinen korkoporras

Kasvutuottotilin saldo on 15 000 euroa. Tilin saldolle maksetaan toisen portaan mukaista talletuskorkoa. Jos Euribor 3 kk olisi esimerkiksi 3,90 %, siitä vähennettäisiin 0,90 prosenttiyksikön marginaali, jolloin korko olisi 3,00 %. Euriborkorko tarkistetaan kolmen kuukauden välein tilin avauspäivästä lukien.

Esimerkki 3: Kolmas korkoporras

Kasvutuottotilin saldo on 60 000 euroa. Tilin saldolle maksetaan kolmannen portaan mukaista talletuskorkoa. Jos Euribor 3 kk olisi esimerkiksi 3,90 %, siitä vähennettäisiin 0,50 prosenttiyksikön marginaali, jolloin korko olisi 3,40 %. Euriborkorko tarkistetaan kolmen kuukauden välein tilin avauspäivästä lukien.

Esimerkki 4: Tilin vähimmäis- ja enimmäiskorko

Kasvutuottotilin toisen ja kolmannen portaan korko on Euribor 3kk -viitekoron muutoksista huolimatta aina vähintään 0,40 % ja enintään 6,00 %.

Muut säästötili vaihtoehdot

Jos kasvutuottotilin vaatimat säästösummat eivät houkuta, tai tarvitset säästötililtäsi löytyviä varoja käyttöösi useammin, kun muutaman kerran vuodessa, ei kasvutuottotili tietenkään ole ainoa säästötili vaihtoehto. Muita säästötilivaihtoehtoja ovat muun muassa:

Säästötili: Perussäästötili tarjoaa helpoimman tavan säästää ja se avattavissa niin aikuisille kuin lapsillekin. Perussäästötiliin ei yleensä liity erillisiä maksuja ja se on helppo avata ja sulkea. Varoja voit myös yleensä nostaa aina tarvittaessa ilman ylimääräisiä maksuja. Se sopii mainiosti jokapäiväiseen säästämiseen, mutta ei välttävämmättä tarjoa kovinkaan suuria korkotuottoja.

Määräaikainen tuottotili: Määräaikainen tuottotili on nimensä mukaisesti määräaikaista säästämistä varten tarkoitettu säästötili. Voit itse valita haluamasi talletusajan ja säästösi kerryttävät kiinteää korkoa koko säästöajan.

ASP-tili: ASP-tili eli asuntosäästöpalkkiotili on ensiasunnonostoa varten tarkoitettu säästötili. Se on erinomainen vaihtoehto asuntosäästämistä varten ja se voidaan avata myös alaikäiselle henkilölle.

Osakesäästötili: Osake säästötilin kautta voit sijoittaa suomalaisyhtiöiden pörssiosakkeisiin ilman, että osakkeiden myynti tai niistä saadut mahdolliset osingot vaikuttavat veroihisi.

PS-säästötili: PS-säästäminen, eli pitkäaikaissäästämissopimus on eläkesäästämiseen tarkoitettu säästötili. Sen kautta voit ostaa ja myydä pörssilistattuja osakkeita, rahastoja, ja ETF:iä ilman, että ne vaikuttavat verotukseesi.

Säästötilien vertailu

Ennen uuden säästötilin avaamista kannattaa eri tilivaihtoehdot vertailla keskenään. Erilaisia tilivaihtoehtoja löytyy niin perinteisten pankkien valikoimasta, kuin eri digitaalipalveluiden ja rahoitusyhtiöidenkin pankkituotteiden joukosta.

Jos etsit perussäästötiliä, jolle haluat tallettaa rahaa satunnaisella aikataululla ja haluat tililtä löytyvien varojen olevan käytössäsi aina tarpeen vaatiessa, voi paras paikka aloittaa sen etsiminen olla oma pankki. Käyttötilin ja säästötilin ollessa saman katon alla sinun on helpompi siirtää rahaa tilien välillä, sekä pitää säästötililtä löytyviä varoja silmällä. Monet pankit tarjoavat myös jo olemassa oleville asiakkailleen parempia ehtoja ja voit näin päästä hyötymään esimerkiksi paremmasta korkoprosentista tai muista säästämiseen liittyvistä eduista.

Jos tähtäimessäsi on pidempiaikainen säästäminen ja haluat säästösi tuottavan passiivisia tuloja, voi kasvutuottotili tai määräaikainen tuottotili olla parempi ratkaisu. Nämä tilivaihtoehdot tarjoavat parempaa kokoprosenttia ja saat näin säästöillesi parempaa tuottoa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kasvutuottotileihin ja määräaikaisiin säästötileihin liittyy usein enemmän käyttösääntöjä ja et siis esimerkiksi välttämättä saa tililtä löytyviä varoja käyttöösi ilman lisämaksua.

Jos harkitse säästämistä tiettyä tarkoitusta, kuten asunnon ostoa varten, kannattaa tarkistaa, joko asuntosäästämiseen erikoistuneet säästötilivaihtoehdot ovat sinun tarpeisiisi sopivin vaihtoehto. Monet ASP-tilit maksavat ylimääräistä korkoprosenttia ja niiden kautta säästäminen voi myös helpottaa asuntolainan saamista.

Usein kysytyt kysymykset

Mikä on kasvutuottotili?

Kasvutuottotili on pitkäaikaista säästämistä varten tarkoitettu korkeakorkoinen säästötili. Sen avulla voit laittaa säästösi tuottamaan lisätuloja tilille maksettavien korkojen avulla.

Miten kasvutuottotili eroaa tavallisesta säästötilistä?

Kasvutuottotili suurin ero tavallisiin säästötileihin nähden on sen käyttöehdot. Kasvutuottotililtä ei voi esimerkiksi nostaa varoja milloin tahansa, vaan ilmaiset nostot ovat usein rajattu vain muutamaan kertaan vuodessa. Myös kasvutuottotilien korkotuotot toimivat eri tavalla, kuin tavallisten säästötilien korot: tavallisten säästötilien korot maksetaan kiinteinä vuosikorkoina, kun taas kasvutuottotilien korot toimivat korkoportaiden kautta, jossa koron määrä ja maksutapa muuttuu eri portaiden mukaan.

Kuinka paljon korkoa kasvutuottotili tuottaa?

Kasvutuottotilin korko on niin kutsuttu portaittainen korko. Se on jaettu kolmeen eri portaaseen, joka muuttuu tilille talletetun summan mukaan. Ensimmäinen porras on kiinteäkorkoinen ja se tuottaa 0,40% tilin saldon mukaisesti. Seuraavat kaksi porrasta ovat vaihtuvakorkoisia. Toisen portaan korko on Euribor 3 kk vähennettynä 0,90 %-yksikön marginaalilla. Kolmannen portaan korko on Euribor 3 kk vähennettynä 0,50 %-yksikön marginaalilla.

Kuka voi avata kasvutuottotilin?

Kasvutuottotilin voi avata kuka tahansa täysi-ikäinen säästäjä, joka haluaa säästöilleen korkotuottoa.