Pitkään suunnnitteilla ollut ns. positiivinen luottorekisteri on ottanut askeleen kohti toteutumista. Luottorekisterin ideana on listata kaikki lainat, jotka suomalaisilla on. Hanke on lähtenyt jälleen etenemään Finanssialan keskusliiton siirryttyä kannattamaan sitä. Rekisteriä kannattaa myös Finanssivalvonta eli Fiva.

Luottorekisteri listaisi otetut lainat.

Positiivinen luottorekisteri lyhyesti:

Positiivinen luottorekisteri listaisi kaikki suomalalaisten ottamat lainat; niin asuntolainat, kuin kulutusluototkin. Suunniteltu rekisteri ei kuitenkaan ilmeisesti sisältäisi luotoksi myymistä.

Rekisterin hyöty on siinä, että lainoja ja luottoja myöntävät yritykset voivat aikaisempaa kattavammin, luotettavammin ja helpommin tarkistaa lainanhakijalle jo myönnetyt lainat. Tällä hetkellä selvitys hakijan lainoista perustuu lainanhakijan omaan ilmoitukseen. Rekisteri saattaa myös yksinkertaistaa lainanhakua, koska hakijan ei välttämättä tarvitse erikseen ilmoittaa nykyisiä lainojaan, koska ne näkee helposti ja nopeasti rekisteristä. Luottoriskien pieneneminen mahdollistaa myös lainakorkojen alentumisen.

Positiivinen luottorekisteri on jo käytössä useimmissa EU- maissa. Rekisterin on nähty ehkäisevän, niin ylivelkaantumista, kuin luottotappioitakin. Rekisterin käyttöönotto edistäisikin vastuullista lainaamista puolin ja toisin.

HS: Positiivinen luottorekisteri