Lainaraha mahdollistaa hankintoja ja joustavuutta elämään, mutta mahdollisuuksien mukana tulee aina myös vastuu. Lue miten lainaat fiksusti.

Harkitse lainan käyttökohde ja ajankohta tarkkaan

Lainan tärkein ominaisuus on se, että se mahdollistaa sinulle hankintoja tässä ja nyt, jotka muutoin eivät olisi mahdollisia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että siirrät osan tulevasta kulutuksestasi tähän hetkeen.

Lainarahalla pääset nauttimaan jostain ostoksesta jo nyt, sen sijaan, että se tapahtuisi vasta vuosien päästä. Lainan ottaminen kuitenkin vähentää kulutusmahdollisuuksiasi tulevaisuudessa, koska olet siirtänyt osan tulevaisuuden kulutuksesta tähän hetkeen (säästämisessä käänteisesti). Tästä syystä lainanottaminen ja sen käyttökohde kannattaa harkita tarkkaan.

Lainaa täsmäkulutukseen

Laina voi olla sopiva vaihtoehto täsmäkulutuksen rahoittamiseen, mutta ei jatkuvaan kulutuksen kasvattamiseen, koska äärimmilleen vietynä lainaaminen kutistaa tulevaisuuden kulutuksesi nollaan. Sopivia lainan käyttökohteita ovatkin siis välttämättömät kulutuksen kohteet ja kohteet, joilla on sinulle arvoa vielä vuosien päästä, kuten kestokulutushyödykkeillä; esim. pesukoneella.

Lainalla rahoitettavaksi voivat sopia myös kohteet, joilla on sinulle erityistä arvoa juuri nyt kulutettuna, kuten vaikkapa lomamatka, kun olet vielä ”nuori ja vapaa” voi olla tälläinen vaihtoehto.

Lainan käyttökohteen valitsemisen kannalta on tärkeää ymmärtää, että laina ei lisää kulutusmahdollisuuksiasi kokonaisuudessaan, se vain vaikuttaa siihen, milloin kulutus tapahtuu ajallisesti. Valitse siis harkiten.

Valitse lainasumma- ja aika harkiten

Kulutuksen lisääminen lainalla nyt vähentää siis kulutusmahdollisuuksiasi tulevaisuudessa. Tästä syystä lainasumma- ja aika kannattaa harkita tarkkaan, jotta tulevaisuuden kulutusmahdollisuutesi ovat edelleen riittävällä tasolla. Sekä lainasummaa, että -aikaa säätämällä voit vaikuttaa siihen, millaiset kuukausi- ja vuositulot sinulle jää tulevaisuudessa käytettäväksi. Jätä riittävästi pelivaraa.

Liian pieni pelivara rasittaa taloutta ja mieltä, sekä lisää riskiä, että otat lisää lainaa muuten, kuin täsmäkulutukseen. Tämä taasen entisestään kutistaa tulevaisuudessa käytettävissä oleviasi tuloja. Valitse siis lainasumma- ja aika siten, että taloutesi pysyy kestävällä tasolla myös tulevaisuudessa ja kestää myös pieniä vastoinkäymisiä, jos sellaisia on tullakseen.

Kilpailuta laina

Viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä, niin kilpailuta laina. Lainat eivät ole samanlaisia; lainaa fiksusti ja kilpailuta hakemasi laina, jolloin saat itsesi kannalta edullisemman lainan. Lainan kilpailuttaminen on yleensä vielä lisäksi maksutonta, joten se on kannaltasi puhtaasti win-win. Kilpailuta siis laina.