lue-saastovinkit

Säästäminen on tärkeä osa omaa taloudenhallintaa, mutta usein se on yllättävän vaikeaa. Tässä säästövinkit auttamaan sinut hyvään alkuun säästämisessä.

Kartoita pakolliset kulusi:

Säästäminen lähtee hyvään käyntiin, kun kartoitat ensin ns. pakolliset kulusi. Tämä myös selvittää sen, että pitääkö pakollisia kuluja karsia, jotta ylipäätään voi jäädä jotain säästettävää.

Pakolliset kulut tarkoittavat tässä yhteydessä kuluja, joiden määrään et voi vaikuttaa lyhyellä aikavälillä tai vaikutusmahdollisuudet ovat vähäiset. Tälläisiä kuluja ovat mm. vuokra ja minimikulutus ruokaan. Listaa nämä pakolliset kulut paperille tai vaikka Excel taulukkoon.

Kartoita joustavat kulusi:

Pakollisten kulujen selvittämisen jälkeen kartoita kulut, jotka ovat joustavampia. Tälläisiä kuluja ovat mm. vapaa-ajan rahankäyttö; kuten harrastuksiin, viihteeseen, alkoholiin kuluvat rahat. Nämä kulut ovat se ryhmä, joista säästäminen aloitetaan.

Säästäminen alkaa kulujen laskemisella.

Aloita säästäminen kartoittamalla kulut
Aloita säästäminen kartoittamalla pakolliset ja joustavat kulusi

Menestyksekäs säästäminen:

Sinulla on nyt kulusi selvillä ja tiedät paljonko sinulla on kuluissa joustovaraa. Säästäminen on pitkälti psykologista peliä ja tässä ohjeet sen voittamiseksi.

Ensimmäisenä askeleena sinun kannattaa luoda erillinen pankkitili säästämistä varten, ellei sinulla sellaista jo ole. Erillinen tili auttaa erottamaan säästettävät varat fyysisesti ja psykologisesti.

Seuraava askel säästämisessä on siirtää rahaa säästötilille. Tämä kannattaa tehdä heti palkkapäivänä, kun olet ensin maksanut kertyneet laskut. Siirrä säästötilille vain kohtuullinen summa, ylioptimistisuutta kannattaa välttää. Sopiva summa on yleensä 10-30% laskujen maksamisen jälkeen jääneestä summasta.

Sopeuta rahankäyttösi:

Siirrettyäsi sopivan summan säästötilille on aika sopeuttaa kulutuksesi, jotta palkkatilillesi jäänyt summa riittää. Sinulla on nyt rahaa sekä palkkatilillä, että säästötilillä, mutta työnnä mielessäsi säästötilillä oleva summa syrjään ja keskity sopeuttamaan kulutuksesi sen mukaan paljonko sinulla on palkkatilillä.

Sopeuta joustavia kulujasi. Aloita sopeutus helpoimmasta päästä; toisin sanoen karsi kulutuksesta, joka on sinulle vähiten tärkeää. Ota tämän jälkeen tarkasteluun suurin menoerä ja mieti miten sitä saisi pienennettyä. Eli karsi ensin helpoimmasta ja sen jälkeen katso sitä kuluerää, jolla on suurin vaikutus budjettiisi. Tällä tavalla pääset säästämisessä hyvään alkuun.

Muista myös pakolliset kulut:

Säästäminen aloitetaan joustavista kuluista, mutta pidemmällä aikavälillä on hyvä tarkastella myös ns. pakollisia kuluja. Näin erityisesti silloin, jos pakollisten kulujen osuus kaikista kuluista on hyvin suuri. Pakollisiin kuluihin vaikuttaminen vaatii usein strategisia ja pitkäjänteisiä päätöksiä, mutta vastapainoksi nämä päätökset auttavat usein merkittävästi oman talouden hallinnassa.

Tarkastele erityisesti asumiseen ja liikkumiseen; kuten autoon liittyviä kuluja, koska nämä muodostavat perinteisesti suuren osan kustannuksista. Muista laskea myös rahoituskulut mukaan, kun arvioit kustannuksia. Tarkastele, kirjaa ylös ja arvioi, mistä voit säästää. Tässä eväät menestyksekkääseen säästämiseen.

Suurimmat kulueräsi ovat tilaisuus myös suurimpaan säästöön.