Teimme Arkadia Rahoituksella kattavan 14 kohdan listan, joka auttaa suomalaisia lainaprosessin eri vaiheissa. Listan tarkoitus on auttaa kaikki lainanhakijoita kokemustasosta riippumatta

1. Onko sinulla varaa siihen?

  • Ensinnäkin – mieti tarkkaan, onko sinulla varaa ottaa lainaa.
  • Kuinka paljon voit lyhentää lainaa kuukaudessa? 
  • Mitkä ovat tulosi ja kuinka suuret kulusi ovat? 

Mieti näihin kysymyksiin vastaus ennen lainaprosessin aloittamista. Muista olla realisti, joten älä mieti vain sitä, mitä kaikkea lainasummalla saisi. Jos lainan marginaalit ovat pienet, kannattaa harkita pienemmän lainan ottamista.

2. Pystytkö elämään halvemmalla? 

Lainan ottamisen ei pitäisi vaikuttaa liikaa omaan arkeen, mutta voit kuitenkin miettiä voisitko säästää edes jossain asioissa, jotta voisit maksaa lainan takaisin nopeammassa tahdissa. Voit esimerkiksi tarkistaa puhelinliittymäsi ja sähkösopimuksesi hinnat ja vaihtaa ne edullisempaan, mikäli mahdollista. Muita helppoja tapoja säästää on ottaa eväät töihin ainakin muutamana päivänä viikossa ja lopettaa turhien heräteostosten hankkiminen. Heräteostoksista pääsee eroon siten, että hankkii ostokset vasta muutaman päivän harkinta-ajan jälkeen.

3. Kilpailuta lainasi useilla eri lainantarjoajilla

Tämä vinkki on ehkä yksi tärkeimmistä, sillä kaikilla lainaehdot vaihtelevat suuresti eri lainantarjoajien välillä. Lainoissa voi vaihdella esimerkiksi korko, maksuaika, avausmaksu, tilinhoitomaksu jne. On todella tärkeää, etti tee sitä virhettä, että tarttuu ensimmäiseen vastaantulevaan lainatarjoukseen, sillä hätiköity lainapäätös voi tulla lopulta todella kalliiksi ratkaisuksi. Mikäli mietit, miten saat useita eri lainatarjouksia, niin voit kilpailuttaa yli 30 lainapalvelua Arkadia Rahoituksen avulla täysin ilmaiseksi. Näet saamasi lainatarjousten erot selvästi jolloin edullisimman vaihtoehdon valinta on helppoa.

Kilpailuta +30 lainapalvelua ilmaiseksi

4. Muista todellisen vuosikoron ja nimelliskoron ero

Vertaile aina lainatarjouksia todellisen vuosikoron avulla sillä todelliseen vuosikorkoon on lisätty kaikki lainan kulut kuten:

  • Korko
  • Avausmaksu
  • Tilinhoitomaksu

5. Tarkista lainan ehdot 

Lue ehdot ennen kuin allekirjoitat mitään. Tarkista: lainasopimuksesta ainakin lainasumma, lainan todellinen vuosikorko ja takaisinmaksuaika. Mikäli lainasopimuksessa on jotain epäselvää ÄLÄ PELKÄÄ kysyä lainanantajalta ehdoista.

6. Paranna luottokelpoisuuttasi

Luottokelpoisuutta parantamalla parannat mahdollisuuksiasi saada lainaa ja samalla voit saada lainaasi paremmat ehdot. Lainantarjoajat tekevät jokaisesta hakijasta riskikartoituksen, jonka pohjalta he arvioivat, kuinka todennäköisesti maksat lainan takaisin ajoissa. Mitä vakaammalla pohjalla raha-asiasi ovat, sitä varmemmin pankki myöntää lainaa. Miten sitten parannat luottokelpoisuuttasi?

  • Maksa laskut aina ajoissa
  • Kerää olemassa olevat lainat yhdeksi lainaksi
  • Käytä vain yhtä luottokorttia

7. Valitse lainalle sopiva takaisinmaksuaika

Mitä nopeammin lainan maksaa takaisin, sitä edullisemmaksi laina tulee. Jos et pystykään maksamaan lainaa suunnitelman mukaan, niin silloin on ehdottoman tärkeää olla yhteydessä lainantarjoajaan. Kuten aiemmin jo mainittiin, niin tärkeintä on tehdä realistinen suunnitelma siitä, miten laina maksetaan takaisin.

8. Vaihtelevatko tulot?

Ole varovaisempi lainanotossa, jos tulot vaihtelevat. Tämä on yleistä ihmisille, jotka työskentelevät provisiopalkalla tai tuntisopimuksella. Laske tulosi huolellisesti ja varmista, että voit maksaa takaisin sovitun summan joka kuukausi, vaikka tulosi vähän vaihtelisivatkin.

9. Oletko vaarassa joutua työttömäksi? 

Älä ota lainaa, jos on olemassa vaara, että menetät työpaikkasi lähitulevaisuudessa.

10. Älä ota lainaa toisen lainan maksamiseen vaan kokeile yhdistelylainaa

Uuden lainan ottaminen vanhan maksamiseen voi johtaa pahaan noidankehään, jota voi olla vaikea katkaista. Mikäli sinulla on useita pieniä lainoja maksussa, niin silloin suosittelemme, että kokeilet yhdistää lainat.

11. Vältä uhkapelaamista lainatulla rahalla 

Vältä uhkapelaamista nettikasinoilla, pokerissa tai muilla. Sen lisäksi, että se voi velkaantua sinulle vielä enemmän – se voi myös johtaa peliriippuvuuteen.

12. Etsi laina omilla ehdoillasi

Koska kaikki lainat ovat erilaisia, ne sopivat eri tilanteisiin. Muista siis kilpailuttaa lainantarjoajat ennen lainapäätöksen tekemistä.

Löydä sinulle räätälöityjä lainatarjouksia helposti & nopeasti

13. Säästä rahaa ottamalla lainaa

Tämä vinkki voi kuulostaa ensiksi oudolta, mutta joskus voit todellakin säästää rahaa ottamalla lainaa. Lainan ottamisella voi säästää esimerkiksi, jos matka, jonka aiot varata, on alennuksessa tai joku kodinkone on alennuksessa juuri ennen palkkapäivää. Jos otat lainaa ja maksat lainan takaisin ajoissa voit säästää mukavasti rahaa.

14. Lainaaminen ei ole vaarallista, jos siinä on järki mukana

Lainaa ei todellakaan ole vaarallista ottaa, jos sen ottamiseen on järkevä syy ja takaisinmaksu on suunniteltu jo etukäteen. Lainan avulla voi turvata toimeentulon, esimerkiksi auton korjaamisen myötä tai toteuttaa pitkään haaveillun keittiöremontin. Viisaasti käytettynä laina on siis todella monipuolinen työkalu.

15. Hae lainaa yhdessä

Lainatarjouksia kannattaa ehdottomasti hakea yhdessä rinnakkaishakijan kanssa. Tämä parantaa mahdollisuuksiasi saada lainaa tarvittavan summan ja usein lainaa saa myös edullisemmin verrattuna siihen, jos hakisit lainaa yksin. Kun haet lainaa rinnakkaishakijan kanssa on lainan takaisinmaksajia kaksi, joten pankit ja rahoituslaitokset ovat näkevät lainassa olevan pienemmät riskit.

Kilpailuta lainat 60 000 € asti (Korko alk. 4,00%)

Palvelu on maksuton

Lainasumma
Laina-aika
Kuukausierä
211
Aloita lainahakemus
Sähköpostiosoite
Puhelinnumero

Jo yli 200 000 kilpailutettua lainaa

70% saa meiltä tarjouksen

Kuukausierä on laskettu 9,5 % esimerkkikorolla.
Esimerkkilaskelma: Todellinen vuosikorko on 11,21 %, kun lainasumma on 10 000 €, takaisinmaksuaika on 5 vuotta, tilinhoitomaksu 5 €, avausmaksu 49 € ja esimerkkikorko 9,5 %. Takaisinmaksettava summa on tällöin 12 950 €, eli 210 €/kk.

Nimelliskorko min 4,00 – max 20%. Todellinen vuosikorko min 4,00 – max 38 %. Laina-aika min 1 – max 15 vuotta.

Rahalaitos yhteistyö Axolaina yhteistyö Omalaina.fi yhteistyö Rahoitu.fi yhteistyö Zmarta yhteistyö Sortter yhteistyö
Kirjoittaja Johannes S

Kirjoittanut Johannes S