Mikä on tilin ylitys ja mistä tämä johtuu?

Tilin ylitys tarkoittaa, että pankkitilitä on veloitettu enemmän, kuin katetta todellisuudessa on. Yksinkertaisuudessa tämä tarkoittaa että tilin saldo on ylitetty ja tämä näkyy negatiivisena saldona tilillä. 

Esimerkki: Henna oli huolettomana käyttänyt korttiaan useamman päivän ajan tajuamatta, että tilin saldo oli lähellä nollaa. Kun hän osti uuden tietokoneen huippudiilillä, tili meni yli ja ylitysmaksu aktivoitui.

Mitä tästä seuraa?

Pankilla on oikeus periä tiliin mahdollisesti liittyvät maksut, jotka on maksettava heti, mikäli tilinomistaja tai tilin käyttöön oikeutettu henkilö ei noudata maksuvälineen käyttöohjeita. Jos sopimusrikkomus on olennainen, pankilla on oikeus purkaa tilisopimus päättymään heti. 

Jos tili menee miinukselle, on seurauksena pankille maksettava erilaisia maksuja. Nämä maksut voivat sisältää laillisen viivästyskoron, maksun huomautuskirjeen lähettämisestä, tilin ylitys maksun ja muut kulut, jotka johtuvat ylityksen takaisin perimisestä. Näistä maksuista sovitaan pankin palveluhinnastossa, ellei asiasta ole sovittu erikseen.

Olemme vertailleet pankkien kustannuksia, koskien tilin ylitystä.

PankkiMaksu (€)Huomautusmaksu kpl (€)
Nordea12
Osuuspankki (OP)12
Aktia105
S-Pankki4,55
Danske Bank125
Ålandsbanken10
Lähde: pankkien yleiset tiliehdot

Tilin ylityksestä voidaan lisäksi periä lainmukainen viivästyskorko.

Miten toimia kun tili menee miinukselle?

Helpoin tapa korjata tilin ylitys on siirtää ylitetylle tilille summa, joka kattaa miinusmerkkisen saldon. Pankeilla saattaa mennä muutama päivä ennen kuin he huomaavat miinus saldon ja perivät maksun, joten toimi nopeasti kun huomaat tilin ylityksen.

Vältä tilin ylitys!

  1. Suunnittele taloutesi: järjestelemällä lainasi voit yhdistää monta laskua yhdeksi, joka helpottaa seuraamaan talouttasi. Arkadia Rahoituksen avulla voit helposti ja nopeasti järjestellä lainasi ilman sitoutumista!
  2. Ole tietoinen tilisi ehdoista: Tarkista aina tilisi ehdot, tilin ylityksestä löydät tietoa esim. pankkien yleisistä ehdoista.
  3. Ole yhteydessä pankkiisi
Mikä on tilin ylitys?

Tilisi on ylittänyt olemassa olevan saldon, mikä tarkoittaa että tili on mennyt miinukselle.

Tuleeko tilin ylittämisestä kustannuksia?

Riippuen pankista, tilin ylityksestä voi seurata erilaisia kustannuksia, mm. huomautusmaksu. Lisäksi pankit voivat veloittaa lainmukaisen viivästyskoron.

Miten järjestelylaina auttaa ehkäisemään tilin ylityksen?

Järjestelylainan avulla pystyt yhdistämään lainat, luotot ja osamaksut yhdeksi, jolloin lyhennät vain yhtä lainaaja oman talouden hallinta selkeytyy huomattavasti.

Edullinen luotto – nopea, mutkaton, luotettava

Arkadia Rahoituksen avulla voit vertailla useiden lainanantajien tarjouksia ilman sitoumusta ja täysin veloituksetta. Tämä antaa sinulle kattavan katsauksen lainavaihtoehdoistasi ja antaa sinun valita parhaan tarjouksen.

Täytä lomake nyt ja vertaa korkoja jopa yli 35 pankissa – läpinäkyvästi ja nopeasti.

Palvelu on maksuton

Lainasumma
Laina-aika
Kuukausierä
211
Aloita lainahakemus
Sähköpostiosoite
Puhelinnumero

Jo yli 200 000 kilpailutettua lainaa

70% saa meiltä tarjouksen

Kuukausierä on laskettu 9,5 % esimerkkikorolla.
Esimerkkilaskelma: Todellinen vuosikorko on 11,21 %, kun lainasumma on 10 000 €, takaisinmaksuaika on 5 vuotta, tilinhoitomaksu 5 €, avausmaksu 49 € ja esimerkkikorko 9,5 %. Takaisinmaksettava summa on tällöin 12 950 €, eli 210 €/kk.

Nimelliskorko min 4,00 – max 20%. Todellinen vuosikorko min 4,00 – max 38 %. Laina-aika min 1 – max 15 vuotta.

Rahalaitos yhteistyö Axolaina yhteistyö Omalaina.fi yhteistyö Rahoitu.fi yhteistyö Zmarta yhteistyö Sortter yhteistyö