Kulutusluotot ovat monille tuttu tapa rahoittaa erilaisia hankintoja, mutta niiden ympärillä velloo myös monenlaisia väärinkäsityksiä ja myyttejä. Monet näistä myyteistä voivat vaikuttaa ihmisten päätöksentekoon ja näkemyksiin kulutusluotoista, joko estäen heitä hyödyntämästä niitä tarpeidensa mukaisesti tai ajamalla heidät ottamaan niitä harkitsemattomasti. Tässä artikkelissa pureudumme viiteen yleiseen myyttiin kulutusluotoista ja selvitämme, mikä niissä pitää paikkansa ja mikä ei.

Myytti 1: Kulutusluotot ovat aina kalliita

Tarua. Yleinen käsitys on, että kulutusluotot tulevat aina kalliiksi korkeiden korkojen ja kustannusten vuoksi. Vaikka vakuudettomissa kulutusluotoissa voi olla korkeampia korkoja verrattuna esimerkiksi asuntolainoihin, markkinoilla on tarjolla myös edullisempia vaihtoehtoja. Kulutusluoton kustannukset riippuvat monista tekijöistä, kuten lainan määrästä, takaisinmaksuajasta ja muista ehdoista. Vertailemalla perinteisten pankkien vakuudettomia lainoja ja rahoitusyhtiöiden kulutusluottoja, voit huomata että todellinen vuosikorko on usein samalla tasolla. Vain vertailemalla eri lainantarjoajia ja heidän ehtojaan voi löytää itselleen edullisemman vaihtoehdon.

Myytti 2: Kulutusluottoja myönnetään kenelle tahansa

Tarua. Toinen yleinen harhaluulo on, että kulutusluottoja myönnetään automaattisesti kenelle tahansa, ilman tarkempaa selvitystä hakijan taloudellisesta tilanteesta. Todellisuudessa lainanmyöntäjät tekevät aina luottokelpoisuusarvioinnin, johon kuuluu muun muassa tulotietojen ja aiempien velkojen tarkastelu. Luottokelpoisuuden arvioinnin tarkoituksena on varmistaa, että lainanhakija pystyy hoitamaan lainan takaisinmaksun.

Myytti 3: Kulutusluottoa otetaan heräteostoksiin ja turhiin hankintoihin

Tarua. Kulutusluottojen yleinen mielikuva liittyy usein heräteostoksiin ja viihteen rahoittamiseen, mutta todellisuudessa ne palvelevat enimmäkseen arjen perustarpeita. Usein kulutusluottoja otetaan kattamaan välttämättömiä menoja, kuten laskujen maksua tai ruokaostoksia. Yllättävät menot, kuten kodinkoneiden rikkoutuminen, ovat myös tyypillinen syy hakea kulutusluottoa.

Kulutusluottoa eli vakuudetonta lainaa voi hakea myös harkittuihin hankintoihin, kuten remonttilainaa varten.

Myytti 4: Kulutusluottojen haku vaikuttaa negatiivisesti luottotietoihin

Tarua. Pelko siitä, että kulutusluoton hakeminen vaikuttaisi negatiivisesti luottotietoihin, on yleinen. Itse asiassa pelkkä lainahakemuksen tekeminen ei vaikuta luottotietoihin. Luottotietoihin kirjataan ainoastaan tiedot, jotka liittyvät lainan takaisinmaksun laiminlyönteihin. On kuitenkin hyvä muistaa, että useiden lainahakemusten tekeminen lyhyen ajan sisällä voi herättää lainanantajissa huolta hakijan taloudellisesta tilanteesta.

Myytti 5: Kulutusluotot suistavat helposti velkakierteeseen

Tarua. Monet uskovat, että kulutusluotot johtavat automaattisesti velkakierteeseen. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa. Velkakierre ei ole tyypillisesti lainatuotteen itsensä, kuten kulutusluoton, vaan pikemminkin liian suuren lainasumman seurausta. Kun lainasumma ylittää lainanottajan maksukyvyn, riski velkaantumiselle kasvaa riippumatta lainatyypistä. Vastuulliset luotonmyöntäjät tekevät huolellisen maksukyvyn arvioinnin ennen lainan myöntämistä. Tämän prosessin ansiosta kulutusluottoja ei myönnetä määrissä, jotka ylittäisivät lainanhakijan maksukyvyn, mikä auttaa estämään velkaantumisen kierteen.

Jos kulutusluotto on sinulle sopiva ratkaisu ja haluat vertailla lainamahdollisuudet vaivattomasti, suosittelemme kilpailuttamaan luotot nyt ilmaiseksi yli 35 pankilla ja rahoitusyhtiöllä.

Täytä ilmainen hakemus

Palvelu on maksuton

Lainasumma
Laina-aika
Kuukausierä
211
Aloita lainahakemus
Sähköpostiosoite
Puhelinnumero

Jo yli 200 000 kilpailutettua lainaa

70% saa meiltä tarjouksen

Kuukausierä on laskettu 9,5 % esimerkkikorolla.
Esimerkkilaskelma: Todellinen vuosikorko on 11,21 %, kun lainasumma on 10 000 €, takaisinmaksuaika on 5 vuotta, tilinhoitomaksu 5 €, avausmaksu 49 € ja esimerkkikorko 9,5 %. Takaisinmaksettava summa on tällöin 12 950 €, eli 210 €/kk.

Nimelliskorko min 4,00 – max 20%. Todellinen vuosikorko min 4,00 – max 38 %. Laina-aika min 1 – max 15 vuotta.

Rahalaitos yhteistyö Axolaina yhteistyö Omalaina.fi yhteistyö Rahoitu.fi yhteistyö Zmarta yhteistyö Sortter yhteistyö